Гражданите ще могат да искат от ДАНС информация какви техни лични данни са налични там и за какво се използват. Става дума за т. нар. резервационни данни, които от миналия декември се събират в специално създаденото национално звено, което следи пътническия трафик по въздуха. То беше създадено, за да анализира всички рискове в самолетните полети за предотвратяване, разкриване и наказателно преследване на терористични и тежки престъпления. Реално в момента там се събира огромен масив с информация за това кой, кога, къде и с кого е летял.

Заявленията за проверка ще се подават до националното звено – тази поправка в Закона за ДАНС се прави с преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита на личните данни. Става дума за поправките, които бяха внесени от правителството в парламента заради влезлия в сила през май общоевропейски регламент за защита на личните данни.

Прозрачността, предвидена за ДАНС, обаче може да се окаже привидна. В закона ще бъде оставена възможност на националното бюро да не отговаря на заявленията на хората. Записано е, че отговори ще се получават само когато исканията са основателни и непрекомерни. За прекомерно щяло да се смята заявление, което се подава повторно или надхвърля обхвата на обработваните в резервационното бюро лични данни.

Освен това отказ може и да има с аргумент за защита на националната сигурност и обществения ред или засягане на правата на трети лица. Тоест винаги ДАНС ще може да откаже информация. Потърпевшите ще могат да се оплачат в Комисията за защита на личните данни или да обжалват в съда.

РЕГИСТРИ

Всеки може да провери кои негови лични данни фигурират в публичните регистри и как те се използват от администрациите. Услугата „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри“, e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“. Регистрация може да бъде направена с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar