Адвокатът му опита да смени килията с домашен арест

Готвачът Деян Дичев остава с постоянна мярка „задържане по стража“, реши Бургаския Районен съд. Според магистратите, по делото не са налице данни относно наличието на реална опасност той да се укрие. Налице е обаче втората алтернативно предвидена опасност, а именно обвиняемият да извърши друго престъпление.

Деян Дичев е осъждан с влезли в сила присъди за различни престъпления от общ характер, в т.ч., престъпления против собствеността – кражби, включително и такава извършена в условията на опасен рецидив, както и престъпления, свързани с военната служба. Към настоящият момент по делото липсват данни за изтърпяване на наказанията по тези осъждания, и съдът прие че обвиняемият е с обременена съдебна биография.

„Данните от справката за съдимост на обвиняемия, сочат за неговата завишена обществена опасност и го характеризират като лице с изградени престъпни навици“, казва в мотивите си Районен съд – Бургас. Обстоятелството, че е обвинен в лично укривателство за изключително тежко по състав на престъпление, за който е предвидено най-тежкото наказание в Наказателния кодекс, завишава опасността от извършване на друго престъпление, според съдебната инстанция. Разследването е в начален етап, поради което за правилното и законосъобразното му приключване в рамките на законоустановените срокове е необходимо и процесуално оправдано, спрямо обвиняемия да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда „Задържане под стража“.
Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в 3-дневен срок.
Готвачът, помогнал на убиеца Рагевски е привлечен като обвиняем за укривателство по чл. 294, ал.1 от НК. Той е подведен под отговорност за това че в периода от 04.08.2021 г. до 11.08.2021 г. хомогнал на Станимир Рагевски да положат в бидони, чували и торби тленните останки от разчлененото тяло на Юмел Мехмед и да пренесат разчленения труп с лек автомобил „Мерцедес“ до брега на блато в кв.“Долно Езерово“ в гр. Бургас, където ги скрили във висока папратова растителност. Деян Дичев е обвиняем и за това, че укрил в помещение на сградата на ДНА, където държи заведение, огнестрелното оръжие, използвано от Станимир Рагевски за убийството на Юмер. Укривателствотоизвършено от Дичев е целяло да прикрие извършеното убийство и да помогне на убиеца Рагевски да избегне наказателно преследване.
Адвокатът на готвача – Борислав Янков се опита да измъкне клиента си от килията и да му осигури по-лека мярка „домашен арест“, но не успя. Дичев също помоли съда да го пусне, като изтъкна, че имал дъщеря за която трябвало да се грижи.
Бургаският районен съд обаче не уважи искането, и прецени че на този етап от досъдебното производство може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен. Обвиняемият не бе конвоиран до съдебната зала, а даваше показания от следствения арест по скайп. След заседанието, адвокатът му отказа да коментира случая и само заяви, че Дичев съжалявал за случилото се.
От държавното обвинение обясниха, че в Наказателния кодекс няма отделен член за разчленяване на труп и затова Дичев е подведен под отговорност за лично укривателство.
„Престъпление по чл.294, ал.1 от НК е за лично укривателство. Изготвихме и подписахме обвинение срещу Деян Стефанов Дичев затова, че от 4 до 11 август 2021 година е помогнал на Станимир Рагевски да положи в бидони със завити чували и найлонови торби тленните останки от разчлененото тяло на Юмер Мехмед, които изхвърлили заедно в езерото Вая“, заяви административният ръководител на Районна прокуратура-Бургас Иван Кирков.
Това престъпление по чл.294 от Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. Това обвинение обаче може да бъде променено, ако се открият доказателства, че готвачът не само е участвал в укриването на останките, а има участие и в екзекуциите, коментираха запознати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar