С проектобюджета за 2019 г. финансовият министър Владислав Горанов предвижда около 100 млн. лв. по-малко за съдебната власт, отколкото тя иска. В средата на септември Висшият съдебен съвет (ВСС) предвиди 17-процентно увеличение на заплатите на магистратите и служителите за следващата година.

Затова предложението на съвет е бюджетът на съдебната власт през 2019 г. да бъде малко над 653 млн. лв. Финансовото министерство обаче предвижда малко над 550 млн. лв.

Предложението на ВСС взе предвид и увеличението от 10% на възнагражденията в бюджетния сектор от началото на 2019 г., за което съобщи лично премиерът Бойко Борисов. Представляващият съдебният съвет Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, обяви в средата на септември, че кадровиците са длъжници на магистратите по отношение на възнагражденията. Той обясни, че в края на 2017 г. средната заплата в бюджетната сфера е била 1088 лева. А според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера.

Т.е. заплатата на младшите магистрати трябваше да бъде 2176 лева, но те не са били увеличени поради липса на средства в бюджета. Заплатите в системата бяха увеличени от 1 април 2018 г., като за магистратите ръстът беше с 98 лева, а за служителите – около 2%.

По прогнози на ВСС в края на тази година средната заплата в бюджетната сфера ще бъде 1200 лева, което е съобразено в заложеното 17-процента увеличение на възнагражденията в съдебната система.

Повече пари и през следващата година трябва да бъдат дадени и на спецправосъдието, към което бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта, аргументира се съдебният съвет. Магдалинчев обясни, че ВСС е заложил за догодина до три допълнителни заплати за съдиите и прокурорите в специализираните и в по-натоварените съдебни органи, докато финансовото министерство предлага този бонус да е до една заплата.

От доклада на Боян Магдалинчев се разбра и че всички съдебни органи искат по-големи бюджети за следваща година. В предложението на съдебния съвет са предвидени средства и за 44 нови щатни бройки за магистрати и 45 за служители, в които са включени разкриването на 18 места за пресаташета и 27 за служители по сигурността на информацията. На заседанието в средата на септември се разбра, че по отношение на магистратските щатове не става дума за разкриване на нови такива, а за финансовото обезпечаване на незаети, които са обявени за заемане чрез конкурси. Съдебният съвет предлага и повече пари за облекло на магистратите и служителите и за издръжка на сградите.

В проектобюджета за 2019 г. обаче финансовото ведомство не се съобразява с исканията на ВСС. Предвиденият бюджет за съдебната власт от малко над 550 млн. лв. се разпределя така: 47 399 000 лв. за Висшия съдебен съвет, 17 841 000 лв. за Върховния касационен съд, 16 043 000 лв. за Върховния административен съд, 244 051 000 лв. за прокуратурата, 329 862 000 лв за съдилищата, 3 195 000 лв. за Националния институт на правосъдието, 7 322 000 лв. за Инспектората към ВСС и 600 000 лв. – резерв за непредвидени и/или неотложни разходи.

Предложението на ВСС – Министерският съвет, съгласувано с него да извършва промени по бюджета на съдебната власт, произтичащи от влезли в сила закони и засягащи бюджета на съдебната власт, също не е влязло в проектобюджета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar