Дисциплинарното производство, което започна миналата година срещу санкционирания от САЩ съдия от специализирания наказателен съд Андон Миталов, е пред финал и предстои дисциплинарната комисия да се произнесе с решение. Кога точно ще се случи това, не е известно, но процедурата се забави повече от година – както заради изчакване на информация и доказателства от американското посолство, така и заради епидемията от коронавирус.

„Производството е обявено за решаване“, каза пред „Дневник“ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Докато дисциплинарният състав не се произнесе с решение, съдия Миталов е действащ и няма основание да бъде отстранен от работа.

На 5 февруари м.г. държавният секретар на САЩ включи съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и семейството му в списъка на лицата със забрана за влизане в САЩ поради „негово участие в значителни корупционни дейности“.

Съдия Миталов е магистратът, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден „Дружба“ от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов. Освен това през 2019 г. два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на бившия депута от ДПС Делян Пеевски.

На извънредно заседание на 6 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска от главния прокурор, КПКОНПИ и Държавния департамент всички възможни данни по случая.

Вчера бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и посоченият за негово подставено лице Илко Желязков (заемал длъжности в службите за сигурност), както и бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков станаха първите български граждани, санкционирани съгласно американския Глобален закон „Магнитски“ (GloMag) заради „значителна корупция“.

Разликата между случая на Миталов и новите санкции, е, че последните ще бъдат санкционирани по Глобалния закон „Магнитски“ (доста по-тежкото наказание). Разделът, приложен за Миталов, е за „служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси, или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ.

„С „Магнитски“ обаче се конфискуват или поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на сакционираните. „Магнитски“ включва усилията на 3 институции – външното, правосъдното и финансовото министерство. Повече четете тук.

Повече от година няма публично известни доказателства срещу съдията

Повече от година след налагането на санкции на съдия Миталов до момента няма публично известни факти или обстоятелства, които уличават съдията в корупционни действия. Във ВСС бяха получени секретни данни по твърденията за корупция, които така и не бяха публично оповестени или обсъждани.

Въпреки липсата на категорични доказателства за корупция, още тогава бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов настоя за оставката на Миталов с твърдението, че престижът на българската съдебна власт е уронен, без значение дали от САЩ ще предоставят допълнително поисканите доказателства за корупция.

На 18 февруари м.г. съдийската колегия на ВСС реши да започне дисциплинарно производство срещу съдията. В края на февруари Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова международните организации да формулират стандарти на поведение на държавните институции в казуси, подобни на този със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.

През май 2020 г. се разбра, че дисциплинарната проверка, която започна във ВСС срещу съдията, се бави заради извънредното положение заради коронавируса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar