Пиян, с разкъсани гуми бе заловен да кара белия си мерцедес шеф-готвачът Андре Токев 2 години след като бе хванат в същата кола за същото престъпление. Тъй като по време на ареста му в София е бил в изпитателния срок на условната си присъда, той най-вероятно ще влезе в затвора.

Сблъсъкът на звездата от „Мастършеф“ със Закона за движение по пътищата започва преди 2 години. На 13 август 2019-а Токев карал своя бял пикап във Варна, когато за проверка го спрели полицаи от местното 5-о РУ. Дрегерът отчел, че е пиян. Токев отишъл за кръвна експертиза и тя удостоверила 1,6 промила алкохол в кръвта. Тъй като по закон това е престъпление, 2 седмици по-късно популярният готвач сключил споразумение с районната прокуратура във Варна. Признавайки се за виновен, получил 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Взели му и книжката за 4 месеца.

В неделя вечерта обаче стана ясно, че 52-годишният Андре Токев явно не си е взел поука. Полицаи от СДВР забелязали белия му мерцедес да криволичи по столичното околовръстно. Автомобилът прекосявал ленти, минавал дори през тротоари, преди униформените да спрат пикапа. Още с приближаването си до колата те се хванали за главите – и 4-те гуми не просто били спукани, а раздрани и готвачът буквално карал по джанти.

Полицаите веднага тествали Токев с дрегер, който отчел 1,9 промила алкохол в кръвта. Завели го и на медицинско изследване. То отчело 1,79 промила. Затова той първо бил задържан за 24 часа в ареста на столичното 5-о РУ. След това от Софийската районна прокуратура го арестували до 72 часа.

52-годишният готвач е обвинен, че е карал с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 1 до 3 години затвор, както и глоба от 200 до 1000 лв. Тъй като е хванат по време на изпитателния си срок, юристи коментираха, че готвачът ще получи ефективно наказание. Очаква се прокуратурата да му поиска постоянен арест.

Шеф Токев е един от най-известните български готвачи. Прочу се с участието си в „Мастършеф“ по Би Ти Ви. Андре не е негов псевдоним, а истинското му име. Готвачът е роден в Лайпциг, баща му е българин, а майка му германка. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar