Съдът обяви фиша за незаконен, понеже превозното средство е със специален режим на движение

Собственик на линейка получи глоба от 400 лв., след като камера я снимала да се движи с 37 км/ч. над ограничението в Пловдив. Оказва се обаче, че в момента на нарушението в автомобила е имало пациент, който бил превозван по спешност.

На 15 юли 2020 г. в 15,35 ч. на бул. „Цариградско шосе“ камера за скорост е хванала бус „Форд“, докато се движи с 87 км./ч. Тъй като ограничението на мястото е 50 км/ч., а превозното средство е собственост на фирма за медицински транспорт, на управителя е издаден фиш.

Пред Районния съд в Пловдив санкционираният мъж е представил снимков материал, който доказва, че въпросният бус е оборудван като линейка. От доказателствата по делото е установено още, че към момента на нарушението той е изпълнявал функциите на автомобил със специален режим на движение, като е превозвал пациент към лечебно заведение, където да му бъде оказана спешна помощ. Съгласно закона шофьорите на такива превозни средства могат да превишават разрешената скорост, ако не застрашават живота на гражданите.

Взимайки предвид фактите около нарушението, магистратите приеха, че издаденият електронен фиш е незаконен и следва да бъде отменен, а собственикът на линейката – да не плаща глоба. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд в Пловдив.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar