Русия използва забранени касетъчни боеприпаси при обстрела на населено място в квартал Кривой рог в Днепропетровска област. Това съобщават от Главната прокуратура на Украйна .

    „Според разследването на 27 март руските въоръжени сили, пренебрегвайки нормите на международното хуманитарно право, са извършили забранен реактивен артилерийски обстрел с реактивна система за залпов изстрел „Торнадо-С“ по едно от населените места на квартал Кривой рог. Днепропетровска област. Ракетата е оборудвана със забранени касетъчни боеприпаси. На тази територия няма военни обекти“, се казва в съобщението. Образувано е наказателно производство за неспазване на правилата на международното хуманитарно право, а при огледа на местопроизшествието са открити фрагменти от ракета.

    „Тези действия на Руската федерация представляват пряка заплаха за живота и здравето на цивилните, противоречат на стандартите на международното хуманитарно право, а именно на Конвенцията за забрана на касетъчните оръжия. Прокуратурата продължава да предприема всички възможни и подходящи мерки за документиране на военни престъпления, извършени от представители на въоръжените сили на Руската федерация“, допълват от прокуратурата.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar