Главният прокурор Иван Гешев подписа декларация „Срещу омразата, която ни разделя“ против провеждането на „Луковмарш“ в София. Тя е инициирана от организацията на евреите в България „Шалом“, Федерацията на ционистите в България, организацията „Приятели на Израел в България – Негев“, Централния израилтянски духовен съвет и Американския еврейски комитет. Подписана е от 17 организации, съобщиха от прокуратурата.

„Аз съм сигурен, че заедно – неправителственият сектор и институциите, можем да постигнем много. Най-сигурният начин е взаимодействието“, заяви Гешев при подписването на декларацията.

На инициативата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната власт, дипломати от ЕС, Израел, САЩ, Великобритания и др.

„Две години прокуратурата, ДАНС, г-жа Фандъкова, МВР, ВАП и всички, от които зависи, успяхме да предотвратим тази срамна проява, това беше 2020 г. и 2021 г. За съжаление видяхме 2022 г., че този марш се състоя, което е едно позорно отстъпление от едни постигнати добри резултати. Сигурен съм, че институциите и този път ще работим заедно, за разлика от миналата година, ще ги поканя в понеделник да се видим и всяка една от тях да си свърши работата, за да не допускаме незаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-вече“, изтъкна Гешев.

Той увери, че прокуратура ще положи съвместно с останалите институции всички усилия да не се допусне провеждането на „Луковмарш“ тази година.

Главният прокурор каза още, че че е особено важно да не бъде допуснато провеждането на „Луковмарш“ тази година, в която се отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи.

В декларацията „Срещу омразата, която ни разделя“ се посочва: „Ние вярваме, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и различията в тях. Обща цел трябва да бъде съвместната работа в името на бъдещето и развитието, а не възраждането на разделения и омраза от миналото. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни обединяват и ни правят по-силни и по-мъдри.“

Припомняме, че срещу и срещу провеждането на „Луковмарш“ също се обявиха от БСП, както и от ПП и ДБ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar