Полицаите, агентите на ДАНС и надзирателите да бъдат съдени от военни съдилища при извършване на престъпление. Това предлага главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение. В четвъртък той е имал среща с военни прокурори, за да обсъдят „бъдещето на дейността им“.

Според Гешев военните прокуратури и съдилища в никакъв случай не биват да бъдат закривани. Във върховната прокуратура е създадена работна група, която е изготвила предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Основната им идея е разширяване подсъдността на военните съдилища.

През последните години военните съдилища са изключително слабо натоварени. Те се занимават основно с престъпления, извършени от военни, служители на разузнаването и НСО. Все по-често се чуват гласове за закриването им.

Ако идеята на Гешев се реализира, това ще означава връщане към практиките от преди 2008 г. Дотогава делата срещу служителите на МВР и ДАНС се гледаха от военните съдилища. След това обаче бе гласувана поправка, която ги прати при цивилните съдии. Тази промяна бе приета три години, след като МВР бе девоенизирано и бяха премахнати военните чинове на служителите. Вместо тях бяха въведени „комисар“, „инспектор“ и т.н.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar