Търговия с влияние и незаконно съхранение на антични ценности. Това са двете нови обвинения за бизнесмена Васил Божков, обяви на брифинг в четвъртък говорителят на главния прокурор Сийка Милева. С тях стават общо 11, уточни тя. Останалите са като ръководител на престъпна група за данъчни престъпления, принуда, длъжностни престъпления и други. Разследват го и за убийства и изнасилвания.

Васил Божков все още е в Дубай. Арестуваха го няколко дни след като беше обявен за издирване с Интерпол. До 200 страници набъбна искането за екстрадицията му, което все още се превежда на арабски език.

Междувременно в четвъртък се появи информация, че Божков е посетен в ареста от руски граждани, които е помолил за помощ, за да го освободят.

Като връзка

се сочи

съдружникът му

Георги Попов,

който има

контакти в Русия

Не е ясно как е станало това, защото Попов също е задържан. Информацията съвпада с посещението на шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин в Дубай. Според тв „Европа“ Георги Попов, който е бил оперативен работник на обществени начала в ДС, е работил във външнотърговски фирми в края на 80-те и е посещавал Русия, където е изкарал курс в КГБ. По това време там е работил и Наришкин. Дали посещението на Сергей Наришкин в Дубай има нещо общо с Божков и Попов, остава загадка.

„Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ако бях на негово място, както и на всички олигарси, на които прокуратурата е повдигнала обвинения, щях да направя всичко възможно да се защитя. Ние като част от държавата трябва да спазваме правила, а те се защитават по различни начини, включително и такива извън закона“, каза главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос за руската връзка в Дубай.

„Правим всичко възможно да бъде върнат у нас. Той е най-богатият и най-опасният български гражданин. Прокуратурата знае добре срещу кого се изправя.

Време е нещата

да си дойдат по

местата

Както казваше един възрастен човек: „Преди да се оправят, нещата трябва да се объркат достатъчно“, каза още обвинител №1.

Според агенция ТАСС шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е посетил ОАЕ и е обсъдил с ръководители на спецслужбите на емирствата сътрудничеството в борбата с тероризма.

В разговорите в Дубай били разгледани заплахите и взаимодействието в борбата с международния тероризъм и новите предизвикателства пред националните интереси на двете страни.

Руската делегация е преговаряла с вицепрезидента и премиер на Обединените арабски емирства Мохамед бин Рашид ал Мактум за състоянието и перспективите на двустранните отношения. За визитата на руския разведчик съобщава и емирската информационна агенция WAM, според която

отношенията

между двете

страни са

отлични

Много голям е и туристическият поток от Русия в Дубай. От началото на годината почти 400 хиляди руснаци са посетили емирствата, с което заемат 6-о място по брой на чуждестранни гости.

От началото на 2019 г. Дубай са посетили 8,6 милиона души. Най-многобройни са туристите от Индия, Саудитска Арабия, Великобритания, Китай, Оман и Русия.

През 2018 г. пък около 16 млн. души са посетили Дубай, което го прави 4-и по популярност туристически обект в целия свят. През летището му са минали почти 90 милиона души.

Националната лотария спира рекламата

Юристите на Националната лотария са уведомили в четвъртък всичките си контрагенти, че спират рекламата.

В началото на месеца НАП направи предварителни запори на фирми на Васил Божков, което ги възпрепятства да изпълняват договорите си. Сред запорираните компании са основно тези, чрез които се притежават контролните пакети в „Ню геймс“, която организира Националната лотария и „Евробет“ – едноличните фирми на Божков – „Вабо 2012“ и „Вабо 2017“.

Спира рекламата на лотарията и в „24 часа“.

Нова телевизия също е свалила от ефира си тази събота предаването, което показваше печелившите в играта. В освободеното време ще бъде показана „Темата на Нова“, става ясно от обявената програма. Източници на „24 часа“ потвърдиха, че повече няма да се излъчва Националната лотария.

Горанов: Не се месим в частен спор за печалбите от лотарията

Държавата няма да се меси в търговски отношения. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира казуса с неизплатените печалби от Националната лотария.

Проверката в Държавната комисия по хазарта е открила нарушения и при други игри, не само при лотарията, добави той. Горанов отказа да коментира дали над фирми на Васил Божков има наложен запор от НАП с мотива, че това е данъчна тайна.

Дни преди промените в Закона за хазарта да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“ и да влязат в сила, комисията по хазарта посъветва да не се купуват талони на лотарията. От институцията напомнят, че поправките забраняват частни фирми да организират лотарийни игри, и предписват билети и талони да се продават само в пунктовете на Българския спортен тотализатор.

От комисията напомнят, че с влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Българския спортен тотализатор, се прекратяват и съответните удостоверения за издаден лиценз се обезсилват. Същия ден се преустановяват разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в съответните игри от други организатори.(24 часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar