Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси в Европарламента за скандала „Апартаментгейт“, за процедурата по избора му и за публикации в сайта „Биволъ“, които го замесват в извънсъдебни споразумения с групата „Недосегаемите“, съобщи БНР.. Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, в което Гешев участва наред с първия главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Въпросите бяха зададени от румънския депутат от „Обнови Европа“ Рамона Стругариу и ирландката Клеър Дейли от „Зелените“. Дейли дори заяви, че присъствието на Гешев подрива авторитета на Европейския парламент. Тя поиска Гешев да обясни как е бил избран на фона на масови протести.

„Присъствието на г-н Гешев сред нас предизвиква сериозни безпокойства“, отбеляза Дейли, цитирана от „Свободна Европа“, и допълни, че въпреки създадената антикорупционна комисия България пада в индекса на усещане за корупция. Дейли попита дали като прокурор е договарял извънсъдебни споразумения с групата „Недосегаемите“, каквато информация разпространи сайтът „Биволъ“. Тя зададе въпрос и за процедурата по избирането му и протестите, на фона на които е избран за главен прокурор.

„Авторитетът на заседанието се подрива, ако не чуем отговорите на тези въпроси“, каза тя.

Гешев не се съгласи с казаното и заяви, че зад протестите стоят засегнати интереси, информира БНР. „Казахте масови. Не бих могъл да се съглася с тази теза“, каза избраният главен прокурор, цитиран от „Свободна Европа“. „За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата в последните няколко години и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни от работата на прокуратурата, за мен това означава, че тя не си върши работата.“

Той каза също, че информацията за делото „Недосегаемите“ също не почива на факти. „Възпроизвежда се информация, която е спекулативна и дълбоко невярна. Тя многократно беше възпроизвеждана по време на изслушването, за което стана въпрос. Подробно съм обяснил за какво става въпрос. А то е, че за всички, за които бяха събрани доказателства, присъди постанови българският съд.“

В отговор на въпрос на румънската депутатка за сделките на български депутати с имоти на по-ниски от пазарните цени, Гешев информира, че по темата работят множество институции – прокуратурата, данъчните служби, антикорупционната комисия и изрази надежда, че по някои от проверките скоро ще има резултат. „Независимо от това как е представено медийно, трябва да ни е ясно, че не всичко извършено представлява състав на престъпление. И не всяко престъпление може да бъде доказано,“ е цитиран да казва Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar