Германски съд осъди днес на условна присъда от една година затвор руски докторант, заподозрян, че е шпионирал европейската космическа програма „Ариана“ в полза на Москва, предаде Франс прес.

Върховният провинциален съд на Мюнхен осъди също 30-годишния Илнур Нагаев на глоба от 500 евро за „дейност като таен агент“. Обвиняемият докторант, който е работил също като научен сътрудник в университета в Аугсбург от 2018 г., е заподозрян, че между ноември 2019 г. и юни 2021 г. 11 пъти се е срещал със служител на руското консулство в Мюнхен, работещ за руската Служба за външно разузнаване (СВР).

Съдът го обвинява, че е предал на този служител по време на срещите им информация относно изследователската програма на европейската ракета-носител „Ариан“ и че е получил в замяна 2500 евро.

Град Аугсбург в Бавария е централата на няколко фирми подизпълнители за програмата „Ариана“.

Нагаев е признал тези факти, но е уверил, че това са документи с отворен достъп, по-специално от интернет страниците на научни конференции, което съдът отчита. Обвиняемият каза също, че не е знаел, че източникът му, който се представял за представител на руска банка, търсеща инвестиции, е част от руските тайни служби.

„Никога не съм изпитвал интерес да работя като агент на разузнаването“, каза в своя защита Нагаев в началото на процеса срещу него на 17 февруари.

При произнасянето на присъдата съдът е взел предвид чистото съдебно минало на Нагаев и факта, че оттогава той е загубил работата си, и че предаването на документите, всички от които са били с отворен достъп, „не е имало съществени щети за Федерална Република Германия и създадените там изследователски институти“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar