Главната прокуратура на Германия e започнала разследване във връзка с предполагаемото разкриване на държавни тайни по време на планирането на газопровода „Северен поток 2“. Това съобщава Bild.

Министерството на отбраната смята, че е нарушена директна абсолютна забрана за предаване на информация, позволяваща да се направят изводи за възможностите за водене на военни действия.

Mining Authority Stralsund публикува разрешението за строеж на газопровода на своя уебсайт през януари 2018 г. На страница 556 от документа е намерена информация от Министерството на отбраната на Германия под заглавието VS-NfD – „секретно, само за служебно ползване“. Според Генералната прокуратура това е била по-специално информация за зоните на действие на подводниците на НАТО.

Според Bild на 11 декември 2023 г. Министерството на отбраната е било информирано, че е започнало разследване срещу служители на минното бюро в Щралзунд.

До пет години затвор се полагат за разкриване на държавна тайна.

При планирането на тръбопровода регулаторът е уверил писмено, че чувствителни данни, класифицирани като „секретни“, при никакви обстоятелства няма да бъдат публикувани.

Припомняме, че шведската прокуратура прекрати в началото на февруари по-нататъшното разследване на експлозиите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2.

„Заключението от разследването е, че шведската юрисдикция не е приложима (за този случай) и следователно разследването трябва да бъде прекратено“, посочват от държавното обвинение на скандинавската страна.

Газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

Датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar