Германският Бундестаг прие резолюция, с която призна Гладомора в СССР между 1932 и 1933 г. за геноцид над украинския народ, съобщи пресслужбата на немския парламент. Документът, озаглавен „Гладоморът в Украйна: припомняне – памет – предупреждение“, е внесен от управляващите коалиционни партньори – Социалдемократическата партия, Съюз 90/Зелените и Свободната демократическа партия, но също и от опозиционната коалиция ХДС/ХСС. В резултат той е приет с голямо мнозинство. „Милиони хора в Украйна станаха жертви на това целенасочено и масово изтребление на хора чрез глад. Масовата смърт от глад не беше резултат от лошата реколта, а беше отговорност на политическото ръководство на Съветския съюз под ръководството на Йосиф Сталин. В този смисъл Гладоморът представлява престъпление срещу човечеството“, се казва в резолюцията.

Авторите й отбелязват, че от една страна гладът „е пряко следствие от политиката на насилствена колективизация на селяните“, а от друга страна „целта на масовите убийства от глад е политическото потискане на украинската национална идентичност“. Депутатите отбелязаха, че от глада и репресиите е пострадала цяла Украйна, а не само регионите със зърнопроизводство. „От днешна гледна точка се налага историческа и политическа оценка за геноцид. Германският Бундестаг споделя тази класификация“, се казва в резолюцията.

Бундестагът заявява още, че Гладоморът е част от периода на най-масовите престъпления срещу човечеството в Европа, чиято жестокост е невъобразима, включително Холокоста. „Гладоморът беше систематично отричан в Съветския съюз и върху тази тема имаше табу, а споменаването му се наказваше. Прикриването на информация за глада започна още във времената на прилагането му. Книги за смъртта бяха унищожени, критично настроени длъжностни лица бяха отстранени, а на журналистите беше забранено да пътуват до пострадалите региони. В много европейски страни определено имаше дипломатически доклади и отделни съобщения в пресата за масовия глад в СССР, но същите си затваряха очите, особено след като за тях бе изгодно да внасят евтино зърно от Съветския съюз“, заявяват още германските депутати.

Бундестагът отбелязва, че почита паметта на жертвите на Гладомора. „Повече от всякога в тези дни на незаконна агресивна война на Русия срещу Украйна, която в същото време представлява нападение срещу нашия европейски мирен ред и ценности, ние се застъпваме затова да няма повече място за стремежи за великодържавнически стремежи и за потисничество в Европа „, се казва още в резолюцията.

Германският парламент призовава федералното правителство да продължи да подкрепя политически паметта на жертвите на Гладомора, а също и международната видимост на събитията от 30-те години на ХХ век, например чрез различни образователни инициативи. Депутатите призоват правителството да продължи категорично да се противопоставя на всякакви опити за „лансиране на едностранчиви руски исторически наративи“.

Освен това Бундестагът призова правителството да продължи да предоставя политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна „като жертва на агресивната война на Русия, която нарушава международното право, и на империалистическата политика на Владимир Путин“.

През 2019 г. на уебсайта на Бундестага беше регистрирана петиция с искане Гладоморът в Украйна да бъде признат за геноцид, припомня Cordonua.com. Тя събра необходимия брой подписи за разглеждане. Сред държавите, които досега са признали Гладомора за геноцид над украинците, са Австралия, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, САЩ, Унгария, Португалия, Ирландия, Молдова, както и Ватикана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar