[email protected]

Ще те убия; к*рво; ще те намеря на участие и ще бъдеш с пръснат мозък; ще те намеря; заклевам ти се; делото е прекратено; кеф ще ми е да ти пръсна черепа.

Това са част от заплахите, които психично болна пловдивчанка вече година праща на талантливата певица Дара Екимова

За тях съобщи Станислава Армутлиева, като изрично посочва, че цитираните в публикацията ѝ във фейсбук заплахи са само от 16 август.

Психично болната Гергана Неделчева е на около 30 години. Пловдивчанката тормози певицата във фейсбук и тикток. Коментира и под публикации на „Вирджиния рекърдс“ – лейбъла, който издава Дара.

Прави го от различни профили и не само заплашва дъщерята на пиар експертката Ива Екимова и покойния Дими от „Сленг“, а и инфлуенсърката Ясмин Кирилова например.

Заканва се и на напълно неизвестни, с които сама си измисля поводи да се кара. Тъй като Неделчева е освидетелствана като психично болна, от дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП могат само да я установят и да изземат всичките ѝ дигитални устройства. А след принудително лечение по Закона за здравето – до 3 месеца, пак излиза на свобода.

Гергана има ТЕЛК с диагноза шизофрения – маниен тип. Неин попечител е майка ѝ. Самото запрещение, под което е поставена, обаче означава само, че Неделчева не може да се разпорежда с имоти без подписа на настойника си. Това не я спира да има достъп до устройства, свързани с интернет, нито да излиза свободно на улицата. Така е не само за Неделчева, но и за всички психично болни. При тях основният проблем е, че когато отидат на лечение, са добре. Почват да си пият хапчетата и още на втората седмица спират да създават проблеми. Но излязат ли, често настойникът не взема мерки. Смята, че детето му е добре. Друг път от немотия не купува лекарствата. Законът не предвижда наказателна отговорност за настойника, ако поставеният под запрещение извърши престъпление.

Там обаче процедурата е друга. Тя минава по Наказателния кодекс. Например за внучката на актрисата Виолета Донева – Ивет Стайкова, се знаеше, че е лекувана от психични заболявания. Когато стана ясно, че е убила баба си през 2022 г., дори беше на принудително лечение. След като то свърши, Софийската градска прокуратура поиска тя да бъде изпратена за 30 дни в психиатрична клиника. Там бе направено изследване. Целта е да се установи дали извършилият престъпление човек може да носи наказателна отговорност. При Стайкова се оказа, че е вменяема и е имала само временни разстройства на личността. Затова я дадоха на съд, а през юни тази година дори бе пусната под домашен арест при другата си баба.

Тук е важно, че престъплението убийство е подсъдно на окръжна прокуратура – за област София-град това е Софийската градска. Но делата за закани за убийство се водят от районните прокуратури в страната. Те могат да искат само принудително лечение до 3 месеца.

При други престъплния, например опит за убийство, редът е друг. За Неделчева е преценено, че при нея няма риск да изпълни заканите. Така са сметнали изследвалите я експерти. Затова и не са образувани досъдебни производства, а само преписки. Това е причината никога да не се е стигало до другата процедура. Тя е за принудително настаняване в психиатрична клиника, което се прави не по Закона за здравето, а по Наказателния кодекс. По процедура районен прокурор може да се свърже с окръжен обвинител и да иска такова настаняване, като изпрати материалите и мотивира защо трябва да се подходи така. Тогава горноинстанционният обвинител внася искането. По него няма максимален срок, в който човек може да бъде задържан, прави се оценка на всеки шест месеца, което е минимумът.

Самата степен на сигурност на болниците е различна. За извършилите по-тежки престъпления лечение се назначава само в психиатричната клиника към затвора в Ловеч.

Там обаче се пращат мъже, а жените като Гергана лежат в някоя от 13-те специализирани клиники в страната.

На база на заключенията на правещите оценка човек може да бъде взет от близки и да се лекува у дома. На теория това може да се случи и едва 6 месеца след присъдата. Практиката обаче показва, че средно отнема от 2 до 4 години. Задължително условие обаче е роднини да са съгласни да се грижат за близкия си. Така дори да се подходи по този начин с Неделчева, е възможно нейната майка пак да ѝ дава достъп до дигитални устройства. И когато се свърже с нов безжичен интернет, блокирането на айпи адресите няма да действа и пак ще атакува жертвите си.

Проблем обаче има и при съгласието. Заради отказ на роднините в психиатричната клиника в Нови Искър например имат пациент от над 10 години. Друг е в болницата от над 25 години, защото експертите не смятат, че е готов да бъде прибран в домашни условия.

А иначе Неделчева попада за пръв път в медийното внимание миналата година. Тогава Ясмин Кирилова подава сигнал за заканите, стартирали още 2022 г., прави и подписка за нейното настаняване за принудително лечение.

В името на Господ, в името на Аллах, искам детето ти да умре, искам на Артур сърчицето, малкото сърчице, което чуваш да бие, да спре. И това да се случи пред твоите мили очички, Ясминче, е един от текстовете на заканите. Блокирането не помогнало, вероятно Неделчева е отишла в компютърен клуб. Така е избегнала ограниченията, поставени от технологичните гиганти. Крадяла и снимки на детето на Кирилова, дори правела видеа, че то е нейно и е починало.

Сега жертвите на Гергана се надяват тя да бъде настанена за лечение с процедура по Наказателния кодекс и да се намери вратичка в закона, която да не позволява на майка ѝ да е неин попечител и да я изкара от клиниката.

А паметливи припомнят, че има и много други случаи с болни, които пишат хартиени писма и звънят по служебните стационарни телефони на известни красавици. Лекуват ги, излизат и пак почват. Такъв е случаят на Росен Николов, чийто попечител бе майка му. Той тормозеше бившата зам. главна прокурорка Ася Петрова, Венета Райкова и други. След смъртта на майка му Росен няма други роднини и се лекува в психиатрия.

Заканите в интернет най-често от бивши гаджета, минават с предупредителен протокол

Най-често заканите в интернет са от бивши гаджета, които са вменяеми. Те не могат да преживеят раздялата и почват да пишат ужасяващи неща на доскорошните си любими.

Тогава жертвите се свързват с ГДБОП или местната полиция. Идентифицирането е лесно, тъй като момичето казва, че това е профилът на бившето ѝ гадже. Дава и доказателства от чатовете как докато са се обичали, са си разменяли мили съобщения. Съобщава адреса и трите му имена и мъжът се идентифицира за ден. Тогава го викат в полицията или ГДБОП. Следват оправдания, че това са само думи, тя му липсвала, нямал никакво намерение да изпълни заканата. Затова се пише само предупредителен протокол, с който му се казва да се въздържа от контакти с момичето през следващата година например. Обикновено за това време на зарязаните мъже им минава.

Такива драми имат и много футболни фенове. Те спорят за любимите си отбори, а накрая някой плаши другия с убийство. Следва същата процедура и предупредителен протокол.

За ограничителна заповед пък се минава през съда. Веднъж нарушена, санкциите са много по-сериозни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar