Въпреки уверенията на управляващите, че по-ниският ДДС за ресторантьорския бранш ще бъде приет само при условие за по-високи заплати и осигуровки в сектора, това най-вероятно няма да се случи. Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени между първо и второ четене на поправките в Закона за ДДС, с които на практика се дава възможност работодателите от сектор хотели и ресторанти да продължат да осигуряват служителите си на минимална работна заплата, която в момента е 610 лв., съобщава „Капитал“.

В приетите на първо четене текстове беше определен минимален осигурителен праг от 800 лв. на работещите в бранша, като в тази графа не попадаха мениджърите. Сега депутатите предлагат тази икономическа дейност да се раздели на две, като за работещите в туроператори да останат старите по-ниски прагове, а за ресторанти и хотели праговете да са по-високи с изключение на „Професии, неизискващи специална квалификация“. За този вид служители минималната заплата остава 610 лв. Такъв персонал например са хигиенистките в заведенията, но рискът е голяма част от останалите служители също да попаднат в тази графа и да продължат да се осигуряват както досега, отбелязва „Капитал“.

Под предложението са се подписали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, както и още няколко депутати от партията. Не са посочени мотиви. В него са направени и няколко технически поправки като например ясно е написано, че продажбата на бира, вино и алкохолни напитки продължава да се облага с 20% ДДС, както и че освен на книги, с 9% ДДС ще се облагат и доставките на учебници и учебни помагала.

Повече четете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar