Хората на Борисов подозират, че бившият здравен министър е прикривал злоупотреби в лечебното заведение

ГЕРБ са сезирали Софийската градска прокуратура и Икономическа полиция заради подозрение, че бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бездействал при нарушения в болница „Лозенец“. Това съобщи проф. Костадин Ангелов, бивш здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

Хората на Бойко Борисов настояват да бъде извършена проверка на Кацаров, който според тях е бил наясно със злоупотребите на назначения от него шеф на здравното заведение. „Назначеният от Кацаров изпълнителен директор на болница „Лозенец“, който беше освободен от доц. Стоименова, е сключвал договори със себе си и си е давал заплата. Имаме злоупотреба с публични средства в размер на 40 хил. лева, с които Радосвет Горнев е ощетил данъкоплатците“, заяви Ангелов. По негови данни Кацаров е уведомяван няколкократно за действията на Горнев, но не е предприел никакви действия.

Припомняме, че през ноември 2021 г. антикорупционната комисия взе решение, според което назначеният от Кацаров директор на болница „Лозенец“ Радосвет Горнев е в конфликт на интереси. Като причина бе посочено, че през юли миналата година като управляващ болницата той е подписал договор със себе си като служител, заради което получавал общо по-високо възнаграждение, отколкото когато е бил началник на клиники.

Преди седмица здравното ведомство направи промени в ръководството на болница „Лозенец“, като начело на лечебното заведение застана Христо Стоянов.

Кацаров и Ангелов си разменят обвинения отдавна. Най-напред Кацаров обвинени предшественика си за финансовото състояние на болница „Александровска“, на която Ангелов бе директор, преди да стане министър. После последваха взаимни критики за управлението на COVID кризата и ваксинирането. Преди седмици Кацаров бе атакуван и заради процедурите за закупуване на тестовете срешу ковид за учениците.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar