За да е добро едно управление, трябва да има качествена опозиция, самото качество на управление зависи колко е силна опозицията и ние имаме амбицията да бъдем такава, посочвайки всяка грешка, предлагаща алтернативи, и да зареждаме управлението с висока доза реализъм. Това заяви Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ, пред БНР. България има нужда от редовно правителство, но ние искаме да сме силна опозиция, да посочваме грешките на другите. Ако всички мислят едно и също, това е доста подозрително, смята той.

Дончев обясни, че зеленият сертификат трябва да важи и за Народното събрание, както навсякъде другаде, и че това искане на ГЕРБ не е заяждане, а конструктивно предложение – иначе се създавало усещане, че „имаме различни права и ядем евтини кюфтета“. чев каза, че това искане на ГЕРБ не е заяждане.

По темата за мораториума върху цените на тока, парното и водата, лансиран от бившите управляващи, Томислав Дончев сподели следните разсъждения: „Това е извънредна мярка. Има смисъл – например имате ВиК авария и трябва да спрете главния кран, само тогава има смисъл от мораториум. Друг е въпросът какъв ще е ефектът за потребителите и енергетиката, дава глътка въздух на първите, но не е дългосрочно решение“.

На въпроса защо се предлагат популистко замразяване на цени, представителят на ГЕРБ отвърна: „Ние творим нов жанр, правим критичен анализ на действията на опозицията. Всяко добро решение, особено когато има нужда от подкрепа, би могло да получи и нашата подкрепа.

За скандалната сага за недостроената магистарала „Хемус“ бившият премиер заяви, че знае детайли, защото бил научил за историята от медиите. Въпросът е дали това е корупция, отклоняване на средства или фирмена афера. На мен ми прилича на вътрешно-фирмена афера, но когато когато се говори за суми в големи размери и има нещо нередно, МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай“, измъкна се от конкретика Дончев.

По темата за евентуални промени в прокуратурата той коментира, че реформа е необходима и че ако е добра, ГЕРБ биха я подкрепили. И веднага уточни: Съдебната реформа, която се обявява, „се вее като байряк“. Според него трябва да има по-голям контрол и отчетност на главния прокурор, но „съдебната реформа не трябва да се свежда само до това, трябва да се намери балансът между плюсовете и минусите, има риск да ескалира политическо противопоставяне. Пряк избор от главен прокурор от хората е безкрайно рисково, както и изборът му от НС, смята Томислав Дончев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar