БЪЛГАРСКИЯТ премиер, както казах наскоро, става за трансфер на Запад. Справи се по-добре в защитата на българските граждани, на техния живот и здраве от западните си колеги. Надявам се обаче да може да ни спаси и от небивалата конституционна чума, която ни обхвана. За първи път след 30 години парламентарна демокрация парламент с решения само от 2 точки буквално разгроми българската конституция.

Първо, за първи път се случва Народно събрание да забранява изплащане на възнаграждения на средни, висши и т.н. държавни чиновници. Това тяхно право на възнаграждение е изрично уредено в българската конституция – чл. 48, ал. 5. То е неотменимо съгласно чл. 57, ал. 1. Повтарям – НЕОТМЕНИМО! НЕОТМЕНИМО! НЕОТМЕНИМО! Цяло чудо е, че не разпоредиха и да се спре изплащането на пенсиите на пенсионерите.

Второ, дарението е личен акт и на всичкото отгоре доброволен. Не съм съгласен някой вместо мен и от мое име да прави дарение. Аз ще направя дарение тогава, когато получа възнаграждението си и съм решил на коя болница. Другите колеги ще решат да дарят на болници в градовете, в които са избрани, родени и т.н.

И трето, за пръв път след 30 години парламентарна демокрация Народно събрание си позволява да издаде нищожен акт. Решението на парламента да не се изплаща възнаграждение на депутатите е не просто противоконституционно, то е противоконституционно и за учебник, защото не може обикновено Народно събрание да променя статута на народния представител – с решение номер 3 от 2003 г. на Конституционния съд. Народните представители имат право на възнаграждение по силата на изричния конституционен текст на чл. 71. Той е: „ТОВА ПРАВО НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ Е ТЯХНО ЛИЧНО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ГО ОТНЕМЕ!“ Народният представител не е държавен служител, нито сужител по трудово правоотношение. Народното събрание не му е работодател. Народният представител, както казва прочутият проф. Васил Мръчков, работи 24 часа на ден 7 дни в седмицата и 365 дни в годината.

Спасението от тази конституционна чума е много лесно и просто. Свиква се отново Народното събрание и съвсем интелигентно и конституционно било по групи, било поединично народните представители заявяват, че се отказват от цялото полагащо им се възнаграждение в размера, който им е определен, докато трае чумата, и ще си го даряват кой както сметне за добре.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar