От 1967 г. насам в повече от 160 закона са вписани персонализирани изключения за кралицата Елизабет II в личното ѝ качество, които ѝ дават широк имунитет срещу редица британски закони – от хуманно отношение към животните до права на работниците. Десетки от тях разширяват допълнително имунитета ѝ към частната ѝ собственост, като ѝ предоставят уникална защита като собственик на големи поземлени имоти, изброява в. „Гардиън“.

Повече от 30 различни закона постановяват, че полицията не може да влиза в частните имения Балморал и Сандрингам без разрешението на кралицата, за да разследва предполагаеми престъпления, включително престъпления срещу дивата природа и замърсяване на околната среда – правен имунитет, който не се предоставя на никой друг частен собственик на земя в страната.

Полицията също така трябва да получи личното ѝ съгласие, за да може да разследва подозрения за престъпления в частния ѝ бизнес за риболов на сьомга и пъстърва на река Дий в Балморал, където рибарите плащат до 630 паунда на ден за риболов.

Съгласно дългогодишната, но недобре дефинирана доктрина за имунитет на суверена, срещу монарха като държавен глава не се водят наказателни и граждански дела. Разследване на „Гардиън“, основано на официални документи и анализ на законодателството, разкрива до каква степен законите са били написани или изменени, за да определят имунитета на монарха като частен гражданин, както и на неговите частни активи и имоти – и дори частен бизнес.

Един от конституционните експерти предупреди, че изключенията подкопават идеята, че всички са равни пред закона, а друг препоръча на монархията да преразгледа и опрости изключенията в името на обществената прозрачност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar