На конституционен референдум в Узбекистан бяха одобрени редица изменения в основния закон, някои от които ще позволят на президента Шавкат Мирзийоев да се кандидатира за още два седемгодишни мандата, след като настоящият му изтече през 2026 г., предаде Ройтерс, като се позова на частични резултати от гласуването.

Реформата, приета вчера с 90,21 процента от гласовете, нулира броя на президентските мандати на 65-годишния Мирзийоев и така той ще може да се кандидатира още два пъти за държавен глава. Наред с това беше обещано, че тя ще донесе на гражданите на централноазиатската държава по-голяма социална и законова защита, ако я подкрепят.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа поставиха под въпрос представителността на конституционния референдум в Узбекистан.

„Организацията на гласуването беше добра, имаше и интензивна информационна кампания, в която референдумът беше представен като стъпка за разширяване на редица права и свободи. Провеждането му обаче беше в среда без реален политически плурализъм и конкуренция,“ се посочва в изявление на мисията наблюдатели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar