Делото за изнасилване срещу френския фотограф Жан-Клод Арно, който взриви със скандала около себе си Шведската академия, присъждаща Нобеловите награди за литература, се разглежда от Стокхолмския апелативен съд , предават Франс прес и ДПА.

Седемдесет и две годишният французин обжалва 2-годишната си присъда на първа инстанция, като се обяви пред съдиите за невинен. Заседанието е било проведено при закрити врати и според адвоката на обвиняемия, Арно е заявил пред съдиите, че сексуалните връзки, които е имал с двете жени по делото, са били по взаимно съгласие, предаде БТА.

Френският фотограф пристигна в Стокхолмския апелативен съд окован с белезници и ескортиран от полицаи. Г-н Арно беше осъден за едно от двете си обвинения в изнасилване. Според шведската преса 90 процента от издадените на първа инстанция присъди биват потвърдени от местните апелативните съдии.

Г-н Арно получаваше щедри субсидии и поддържаше тесни контакти с Шведската академия, която от 1901 година присъжда Нобеловите награди за литература. Той се хвалеше, че е 19-ият необявен член на академията и издаваше имената на бъдещите Нобелови лауреати за литература на свои приятели. Вследствие на скандалите с Арно тази институция беше принудена да отложи с една година присъждането през 2018 г. на Нобеловото отличие в тази категория.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar