Над 50 са делата за корупция по високите етажи на властта, които от ноември 2017 г. се гледат само в Специализирания наказателен съд. Това съобщи зам.-председателят на спецсъда Пламен Панайотов по време на обучителен семинар на тема „Антикорупция и отнемане на незаконно придобито имущество“, който се провежда в курорта Боровец.

През предходната 2018 г. делата са били 25, като увеличението е двойно. От тези 25 дела пък над половината са приключили на първа инстанция.

„Увеличават се делата, които постъпват при нас от прокуратурата с обвинителни актове за т.нар. корупционни престъпления, това са дела по чл. 219, чл. 282 и чл. 301 от НК, като можем да кажем, че все по-високопоставени длъжностни лица се изправят пред Специализирания съд“, коментира Панайотов. „Практиката показва, че освен обемните от фактическа и правна сложност корупционни дела, тези които са свързани с по-малък брой подсъдими, приключват в порядъка на 3 до 6 месеца в Специализирания съд, което е много добър показател“, допълни магистратът. Панайотов коментира още, че от анализа за двете години работа по такива дела в специализирания съд са сравнително кратките срокове, нещо, което не е било така, докато бяха подсъдни на Софийския градски съд. От началото на 2019 г. до момента в спецсъда са направени близо 3000 искания за използване и прилагане на специални разузнавателни средства.

Основната част от тях са свързани с организирани престъпни групи, но има и значителен брой искания от комисията за борба с корупцията.

20 адвокати в София пък са причина за честите отлагания на едни от мегаделата в Специализирания съд. Това посочи съдия Вилислава Ангелова, която председателства състава по делото за продажбата на 33% държавен дял от ЕVN срещу Иво Прокопиев и министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков. „Причината е, че тези адвокати са едни и същи и се въртят по повечето големи дела в Специализирания съд“, коментира Ангелова. Тези 20 адвокати освен на Прокопиев, участват по мегаделото „КТБ“, аферите на Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Митьо Очите и дела срещу групи ало-измамници. Защитниците често нямат свободни дати и няма как да се явяват по делата едновременно, което пък блокира работата на съда и бързината на процеса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar