Конституционният съд на Словакия отмени закон, с който по-рано тази година бе наложено най-продължителното предизборно мълчание на социолозите в Европа. Текстът бе одобрен през ноември и според критиците му има за основна цел да отслаби опозицията преди парламентарните избори на 29 февруари 2020 г.

Това стана след запитване от президента Зузана Чапутова, която не прие една от най-продължителните в света забрани за публикуване на социологически проучвания преди гласуването. Парадоксът е, че социолозите са свободни да правят допитванията си, но нямат право да разпространяват резултатите от тях до края на изборния ден.

И в момента този срок не е кратък – 14 дни, а новият закон предвиждаше той да стане 50 дни. Словашката академия на науките твърди, че само две държави в света са с по-продължително предизборно мълчание.

Чапутова обяви, че текстът нарушава правото на избирателите на информация и намалява политическата конкуренция.

Опозицията казва, че мярката е била насочена основно срещу нови партии, които биха се въползвали от промени в предпочитанията на избирателите, настъпващи в последните дни преди изборите.

Конституционният съд възстанови 14-дневния срок, но ще продължи обсъжданията и по него.

Законът мина с подкрепата на управляващата лява партия „Смер“, малкият коалиционен партньор Словашка национална партия (SNS) и националистическата Народна партия – Наша Словакия. Авторите казват в мотивите си, че целта е да защитят избирателите от дезинформация и да вземат решението си за кого ще гласуват на базата на програмите и действията на партиите.

„Смер“ все още е най-популярната партия, но някои допитвания показват, че коалиция от опозиционни сили може да я победи. В страната продължава да се усеща ефектът от убийството миналата година на журналиста Ян Куцяк и неговата годеница, предизвикало продължителни масови протести срещу корупцията е сваляне напремиера Роберт Фицо, доминирал националната политика близо десетилетие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar