Украински войник се призна за „частично виновен“ във вторник на първия процес в Русия за военни престъпления във връзка с военната кампания в Украйна, съобщи Ройтерс.

Антон Чередник, старши сержант от военноморската пехота на Украйна, беше изправен пред съд в южния руски град Ростов на Дон, като прокуратурата го обвини в опит за завземане на властта със сила, в използване на забранени методи на водене на война и в убийство на цивилен в Мариупол през март миналата година.

Русия заяви, че в Мариупол са загинали 3 хил. цивилни

Неговият адвокат Владимир Бакулов каза пред медиите, че Чередник се е признал за „частично виновен“ и е поискал среща със съдията, за да обясни позицията си. Делото ще бъде подновено следващата седмица, предадоха руските информационни агенции.

Според обвинението Чередник е задържал двама мъже в Мариупол, предимно рускоговорящо украинско пристанище, което падна в руски ръце миналия май след изтощителни боеве и сега е анексирано от Москва. Той им наредил да говорят на украински и е застрелял един от тях, който не е използвал правилното произношение, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

Как се разследват военните престъпления в Украйна

Украйна твърди, че Русия е унищожила 95% от града и е убила десетки хиляди цивилни жители. Киев обвинява руските военни в няколко военни престъпления там, включително бомбардирането на родилен дом и театър, където стотици цивилни са се укривали.

Украйна съди и осъди редица руски войници за убийството на невъоръжени цивилни, припомня Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar