Съдии и служители от Районен съд-Балчик, отбелязват 140-годишнината от създаването на Търновската конституция с изготвяне на препис на действащата Конституция на Република България. В кампанията се включват също прокурори и служители от Районната прокуратура. На 30 септември 2019 г., когато е Денят на отворени врати на Районния съд, ще участват и ученици от средно училище „Христо Ботев“ в града.

Младежите ще препишат на ръка текстовете от глава шеста „Съдебна власт“ на Конституцията на Република България. Участието им ще допринесе за повишаване на правната грамотност и култура на учениците, тяхното познание за съдебната власт и за значението на закона за регулиране на отношенията в държавата – казват от съда. Инициативата се осъществява и в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет, по която Районният съд – Балчик, работи от 2015 г.

Текстовете от Конституцията се преписват на ръка на специално подготвени листи, като в поле в страни всеки участник отбелязва своето име. Изготвеният препис ще бъде подвързан и съхранен в специално място в Районния съд, достъпно за посетителите в съдебната институция.

Кампанията , за да се препишат текстове на Конституцията,. се реализира в периода 18 септември – 8 октомври в сградата на Съдебната палата в Балчик.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar