Убийство с камъни на психично-болен мъж в Пакистан стана поредния случай, при който разгневена тълпа осъжда някого на смърт заради поругаване на Корана.

Десетки са арестуваните заради линча, извършен в отделечено село в провинция Пънджаб. Убитият предполагаемо е изгорил страници на свещената за мюсюлманите книга. Мъжът е имал сериозни психични проблеми през последните 15 години. Събралата се тълпа го е убила с камъни, а Франс прес припомня за случай от преди два месеца, при който в същата провинция ръководител на фабрика е пребит и изгорен, отново заради богохулство.

Властта в Пакистан осъди насилието, като премиерът Имран Кан обеща „нулева толерантност към тези, които взимат закона в свои ръце“.

„В религията на моя Пророк не убиваш хора заради собствените си интерпретации“, заяви от своя страна президентът Ашрафи.

Според правозащитни организации, обвинения в богохулство често се използват за саморазправа при персонални конфликти в Пакистан, като често от такова насилие страдат представители на малцинствата. Широко отразени бяха убийството през 2017 на студент, предполагаемо обиждал исляма в интернет, както и на християнска двойка, линчувани заради погрешни обвинения в оскверняване на Корана през 2014.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar