Нидерландските власти разследват 33 предполагаеми смъртни случаи на хора, закупили „самоубийствен прах“ от член на група, подкрепяща правото на смърт в страната, съобщиха прокурорите в сряда.

Броят на делата се появи в процесуални изслушвания преди евентуален процес срещу няколко членове на групата, наричаща себе си Cooperative Last Will. Очаква се броят да нарасне, след като друг член на групата каза пред вестник, че е продал субстанцията на повече от сто души. През 2018 г. имаше публикации за закупено вещество от поне 300 души, както и че членовете на кооператива са се увеличили от 3400 на 20 хиляди.

Кооперативът, която популяризира „Вещество X“ като евтин и безболезнен начин за смърт от 2018 г., е престъпна организация, която подпомага незаконните самоубийства, твърдят сега прокурорите.

Евтаназията и самоубийството с помощта на лекар са законни в Холандия при много строги условия и под надзора на медицински специалисти. Подпомагането на самоубийство или предоставянето на средства за доброволно прекратяване на живота извън строгите критерии за евтаназия се наказват с лишаване от свобода до три години.

Прокурорите обвиниха 28-годишен член на кооперацията в незаконно раздаване на лекарства и пране на пари и подготвят повдигане на обвинение в подпомагане на самоубийство, каза говорителят Барт Васен. „Разследваме 33 случая, при които „вещество X“ е било продадено на хора, които по-късно са починали. В 15 от тези случаи е заключено, че са починали от употребата на „вещество X“, каза Васен.

Заподозреният Алекс Шот беше освободен в очакване на съдебен процес. Други двама членове бяха арестувани миналата седмица. Един от тях, 78-годишният психолог Вим ван Дайк, по-късно каза пред холандския вестник De Volkskrant, че е продал „Вещество X“ на „над сто души“.

Председателят на кооперацията Йос ван Вийк също е разследван. Той каза на холандското токшоу Op1, че Cooperative Last Will „винаги е действал в рамките на закона“.

Холандия е първата страна в света, която легализира евтаназията и самоубийството с помощта на лекар през 2002 г. Пациентите трябва да изпитват непоносимо физическо или психическо страдание, без изгледи за подобрение и трябва да са искали многократно да умрат, докато са взимали напълно съзнателно решения.

Квалифицирани лекари определят дали критериите са изпълнени. Случаите се разглеждат от независима комисия и се отнасят до органите на реда в случай на съмнение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar