630 мобилни екипа на МВР обикалят селата всеки ден. Участъци в циганските махали, но и техни хора с униформи. Служителите на МВР са предпазливи при масови безредици в гетата, защото после ги съдят. Борбата с мародерите по селата е приоритет номер 1, казва в интервю за „24 часа“ зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов

– Г-н Балабанов, преди 10 дни полицаи за пореден път бяха нападнати от роми в Ботевград. Какви са изводите след този инцидент?

– Първо, полицаите правилно са се оттеглили, колкото и да не ми се иска да го призная. Иначе щеше да има жертви. Вторият извод е, че не са се подготвили за такова масово нарушаване на обществения ред. А това се случва често, особено през лятото. Не може двама полицаи с една кола да усмирят 30-40 пияни цигани, които стават агресивни. И трето – нашите полицаи не използват правомощията си, защото ги е страх от осъдителни присъди след това.

Практиката в последните 28 г. показва, че когато служител на МВР се намеси в масови безредици и по една или друга причина счупи челюст, ръка на хулиган, съдът постановява

осъдителна

присъда

за полицая в 90%

от случаите

Затова униформените са предпазливи.

– Гетата като че ли имат собствени закони. Кога държавата ще влезе там, за да наложи своите?

– Трябва да се назначават полицаи от тези малцинствени групи. Само те могат да се оправят с проблемите в гетата. Ние трябва да ги търсим – със средно образование, грамотни, с чисто минало. Те биха помогнали много, за да се справим с нарушенията на обществения ред и за разкриване на престъпления. Роми са назначени като полицаи в Ихтиман, Сливен и на други места, но са малко. Имаме добри примери в САЩ и други държави. Така ще отговорим и на изискванията в европейските директиви, според които не трябва да сегрегираме тези групи. Имах среща с кмета на Ботевград още през зимата. Искаше полицейски участък в махалата, както направихме в Асеновград след инцидента със спортистите. Това добре, но за да сме още по-близо до тях, трябва да намерим и кадърни момчета от тяхната общност. МВР има политика в тази насока. Като бях зам.-кмет на Пещера например, намерих две момчета, завършили средно образование, близнаци, с огромно желание да служат в полицията. Закъсняха с подаването на документи, но един ден ще станат служители на МВР.

– А как ще ги интегрираме?

– Със строго прилагане на закона. Видяхме, че не става по друг начин. Както казва Кеворкян – докато се опитвахме да правим циганите българи, българите станаха цигани. Защото тази малцинствена група нарушава правата, интересите и други конституционни права на останалите. А циганите също са български граждани.

– Политиците също имат вина, нали?

– Да, тази малцинствена група е ползвана от какви ли не партии. Помним предизборни обещания като „Не плащайте ток и вода, няма проблем“. Какво да очакваме от тази малцинствена група, след като те са над закона? Има и много неправилно тълкувание на думата циганин.

На гръцки значи

„недосегаем“

В смисъл че не трябва да ги докосва никой, не че са недосегаеми. И оттам – цигани. И вече 28 г. всички ги наричаме роми. А няма причина за това. По същата логика трябва да наричаме хората около Смолян „родопчани“, около Пловдив – „тракийци“. Политиците, различните организации, фалшивите НПО-та, които прибраха милиони за интеграция и накрая – нищо, всички са виновни. 160 хил. души от тях не са ходили въобще на училище. Какво ни чака след 10 – 15 г.? Не знае да чете и да пише. Какъв работник ще бъде в XXI век? И не бива да им позволяваме да живеят на гърба на социалната система. Това е истината. И не само за Ботевград.

– Казват, че и при тях има черни овце, които им пречат.

– Да, така е. Но хората разбраха, че може да се работи в целия ЕС, могат да се спестяват пари, да се правят по-хубави къщи, някои от тях вече строят на законни парцели и този процес трябва да продължи и да се насърчава от всички институции. Циганите от Пещера например работят в Португалия и Испания, имат големи и хубави къщи. Сами се организираха и направиха зала за сватби. Пускат силно музиката, но сградата е обезшумена, не пречи на никого.

– Най-важният приоритет на МВР е борбата с битовата престъпност. Къде сме като показатели в Европа?

– Само в Мюнхен има 3620 телефонни измами за 2017 г. Полицаите там имат модерна техника, всички знаем. Разкрити са 40. В България за миналата година има 1396 телефонни измами. Заловили сме 280 души и всички са предадени на прокурор. Затова се гордея с работата на полицията. Процентът на разкриваемост е малък, но тези бандити се изнесоха в чужбина. Вършат измами главно от Румъния, има и такива, които са в Гърция и Сърбия.

Но сме по-добре

от европейската

полиция като

разкрити

престъпления

Същото е с кражбите по селата. Основен акцент от юли 2017 г. е справянето с престъпността по селата. Вече 630 мобилни екипа ги обикалят. Хората по селата вече няма нужда да ходят до общинския или областния град. Вече има много добри резултати от този подход. В екипа са криминалист, инспектор по охрана на обществения ред, жандармерист, шофьор. Приемат заявления от хората, разговарят с кметовете, попълват информационни карти. Всичко това е, за да направим анализ – колко сигнала има за престъпления и колко са към други институции в държавата. Справката показва, че към другите институции сигналите са два пъти повече, отколкото към МВР.

– Подобрявате комуникацията с гражданите?

– Дълги години хората не вярваха на полицията, защото не беше близо до тях. Вече няма пенсионерски клуб, който да не е посетен от нас. Правят се беседи, брошури. Извикахме шефовете на ЕРП-тата и ги помолихме във фактурите, които се гледат много внимателно от възрастните хора, да пише с големи букви: „Не давайте пари, когато ви искат по телефона.“ И един интересен феномен. Измамниците ползват доверието на хората в полицията в последните години, защото им искат пари, като се представят за служители на МВР. И те ги хвърлят през балкона. Ако измамниците се представят за друга институция, дали ще получат плячката си? Затова сме длъжници на възрастните хора – както за пресичане на телефонните измами, така и за справянето с мародерите по селата.

– Работили сте в МВР от 1983 до 2003 г., сега сте зам.-министър. Имате наблюдения върху системата и престъпността. Какви са тенденциите?

– Към по-добро и цифрите го показват.

1988 г. в

България

по пътищата

загинаха

1026 души. При 100 пъти по-малко автомобили, отколкото са сега. За последната година жертвите са 683. Убийствата, кражбите също са намалели оттогава. Обществото ни върви към по-добро, но българинът е взискателен, иска всичко да стане бързо. През м.г. са разкрити всички убийства с изключение на Иво Стаменов. В началото на 2018 г. убиха бизнесмена Петър Христов. Това са неразкритите, но те са поръчкови, изпълнени професионално. Не сме спирали да работим по тях и вярвам, че ще има резултат.

– Вотът на недоверие по темата „Сигурност“ не успя, но имаше ли поне малко основание за него.?

– БСП говори, че се върнали мутренските времена, което не е вярно. Приложиха като мотиви служебен бюлетин, който аз чета всяка сутрин. Това не може да бъде мотив за вот. И после се чудят защо не се изкавали ГЕРБ и патриотите. От какво да се защитават? Изрекоха се куп лъжи, като например, че сме обещали полицай във всяко село, а ние казахме – засилено полицейско присъствие във всички населени райони, и това работи. БСП са управлявали няколко пъти, може да се види цифрата на престъпността тогава и сега. Искат оставка на министъра, а той е политическо лице, което защитава политиката на МВР в правителството. И ако подаде оставка, какво? Ще заловим всички избягали от правосъдието през последните 30 г. ли? Или няма да има кражби и телефонни измами?

– Кога чакате ефектът от закона за частната охранителна дейност?

– И тук има спекулация от опозицията. Кметовете и досега можеха да наемат частни охранителни фирми. Сега им дадохме възможност да си направят структура в общината, която да пази имущество, за да не ангажираме полицаите с тази дейност. Общественият ред, животът и здравето на гражданите си е работа на МВР и никой не бяга от нея. Какво пречи една община да си направи служба, която да слага скоби за неправилно паркиране, да пази складове, сгради. Има достатъчно пенсионирани полицаи и армейци в работоспособна възраст. Пълни глупости са, че това ще е частна армия на кмета, който да печели изборите.

– Как върви изграждането на интегрирани системи за видеонаблюдение?

– В 25 общини има изградени такива. Записите се гледат в кметството и в полицията. До 1 година се надявам да стане в повечето общини в България, защото има ефект. Уведомили сме Националното сдружение на общините и сме препоръчали, когато започнат да правят такива системи,

задължително да се

консултират с полицията

– Достатъчна ли е мотивацията на служителите, за да се справят с масови безредици като в Ботевград, или да разкриват престъпления?

– Мотивацията идва още с подаването на документи за работа. Но има друг момент – когато се сблъскат с действителността. Защото преди това има романтична представа. Възможно е да настъпи колебание при млад служител.

Тук е ролята на по-опитните. Институтът по психология към МВР работи по проект за обучение на полицаите. До края на 2018 г.

6000 служители ще бъдат

обучени как да действат в

рискова среда, кога да

използват оръжие

Синдикатите ще дадат предложения за промяна на Закона за МВР, която да им осигури по-добра социално-битова среда. Искам да стане така, че полицаят да се чувства защитен, материално обезпечен и така да има още по-добри резултати.

– На 5 юли е професионалният празник на служителите в МВР. Какво ще им пожелаете?

– Поздравявам всички, но първо искам да изкажа съболезнованя за загиналите 108 служители в последните години. Сега децата им са на море, осигурени са средства от нас, от кампанията на медии. Миналата година осигурихме на всяко едно от тях по 400 лв. за първия учебен ден, за Коледа още толкова. Да почетем паметта на загиналите, а действащите да са здрави и да пазят себе си и българските граждани.

Автобиография

Роден на 20 август 1962 г.

Магистър по педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и „Външна търговия и международно право“ в УНСС

От 1983 до 2003 г. работи в МВР, последна длъжност – началник на Криминална полиция в ОДМВР – Пазарджик

От 2003 до 2007 г. е дипломат в посолството на България в Украйна

От 2011 до 2017 г. е зам.-кмет на Пещера

На 10 май 2017 г. е назначен за заместник-министър на вътрешните работи

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar