След 4 месеца протести репресиите не сломяват духа им

Глобяват дами, които шофират с открита коса

Репресиите срещу протестиращите в Иран не спират, но това не сломява духа им. Все повече жени свалят забрадките, а общественият и международен натиск очевидно имат ефект.

Екзекуциите в Иран се извършват в ранните сутрешни часове, малко след езан – призива за сутрешна молитва. Затова от седмици много иранци сутрин посягат към мобилните си телефони с тревожния въпрос: Изпълнена ли е поредната смъртна присъда?

От началото на декември досега са екзекутирани четирима протестиращи. Всички те са млади мъже, обвинени от режима, че са наранили или убили военни. Правозащитни организации говорят и за показни съдебни процеси, които са много далеч от основните принципи на правовата държава.

В интернет се разпространяват списъци с имената на демонстранти, на които е издадена смъртна присъда или са заплашени от нея. В социалните медии активисти от различни европейски държави настояват за политическа подкрепа от депутати, включително в Германия. На свой ред те пишат до иранските власти, искат освобождаване на задържаните и правна помощ. Повече от 250 политици вече са се заели с тази задача.

За това, че режимът все пак обръща внимание на обществения натиск, свидетелства и случаят с двама млади иранци, чиято екзекуция според активисти е била насрочена преди няколко дни. Според очевидци пред затвора в град Карадж, северозападно от Техеран, са се събрали тълпи и са протестирали шумно срещу екзекуциите. Досега те все още не са изпълнени.

От септември 2022 г., когато избухнаха протестите след смъртта на младата кюрдка Джина Махса Амини в много градове жените вече не покриват косите си. С пълното съзнание, че това все още може да ги изложи на голяма опасност.

Едва миналата седмица главният прокурор инструктира властите в страната да предприемат много по-решителни действия срещу нарушенията на ислямските правила за обличане. Новите технологии за наблюдение, като например видеокамерите на обществени места по подобие на тези в Китай, който е близък съюзник на Техеран, са постоянна тема на обсъждане.

Наблюдението вече се прилага в пътното движение: жените, които шофират без забрадка, се идентифицират по регистрационния им номер и получават глоби с текстови съобщения.

(Със съкращения)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar