Гръцкият парламент одобри в сряда закон, който забранява на бившия говорител на неонацистката партия „Златна зора“ Илиас Касидиарис, намиращ се в затвора, да оглави нова националистическа партия на предстоящите национални избори, съобщи АФП.

Този ход предизвика спорове в Гърция, като комунистическата партия на страната заяви, че законът ще създаде опасен прецедент за други партии, а правни експерти предупредиха, че прилагането му на практика може да се окаже трудно.

Предложеният закон забранява на партии, „чийто фактически лидер е лице, осъдено като престъпник“, да участват в избори, заяви министър-председателят на консервативната партия Кириакос Мицотакис.

„Демокрацията е морално задължена да се защитава от своите врагове“ и „не може да финансира организации, които открито подкопават нейната дейност“, заяви министър-председателят пред своя кабинет преди гласуването.

Малката националистическа партия „Елините“ е създадена през 2020 г. от Илиас Касидиарис, 42-годишен бивш говорител и депутат от неонацистката партия „Златна зора“, няколко месеца преди да бъде изпратен в затвора.

Касидиарис е сред няколкото високопоставени членове на „Златна зора“, които получиха тежки присъди за лишаване от свобода през октомври 2020 г. от съд, който обяви неонацистката партия за престъпна организация.

Той е сред близо 60-те членове на „Златна зора“, които бяха осъдени през 2020 г. за убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас и други престъпления, включително убийство, нападение и ръководене на престъпна организация.

Горещо настроеният бивш учен в областта на храните – който беше депутат от 2012 до 2019 г. – беше осъден на 13,5 години зад решетките.

Това обаче не му попречи да проповядва на своите поддръжници чрез гласови съобщения от затвора и да управлява канал в YouTube с над 120 000 последователи.

Друг бивш депутат от „Златна зора“, Константинос Барбарусис, и няколко действащи и пенсионирани армейски офицери са сред кадрите на новата партия „Елада“.

Партията се изкачва нагоре в социологическите проучвания и сега изглежда, че е способна да достигне три процента – минимума, необходим за влизане в парламента.

Изборите в Гърция са планирани да се проведат до лятото, но могат да се състоят още през април.

Проучване на компанията „Марк“ от миналата седмица показа, че близо 74% от анкетираните искат партията на Касидиарис да не участва в изборите.

Но Никос Аливизатос, един от най-големите експерти по конституционно право в страната, заяви пред АФП, че либералната демокрация „трябва да толерира този вид (фашистки) партии, както и малки леви партии, които се позовават на пролетарската диктатура“.

В сряда основният опозиционен лидер Алексис Ципрас предупреди парламента, че новият закон може да активизира и „да даде сериозен тласък на неонацистите“.

Партията „Елада“ нарече новия закон противоконституционен и планира да го оспори.

Касидиарис – който дава уроци по уличен бой на новобранци от „Златна зора“ – стана известен през 2012 г., след като удари депутатка от комунистическата партия по време на токшоу.

Снимки, направени на плаж преди десет години, го показват с голяма татуировка със свастика на лявото му рамо.

Златна зора съществуваше в периферията на гръцката политика до дълговата криза в страната през 2010 г.

Тя се възползва от обществения гняв срещу имиграцията и строгите икономии, като през 2012 г. влезе за първи път в парламента, а по-късно се превърна в третата най-мощна политическа сила в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar