Съдията от Федералния Върховен съд (ФВС) на Бразилия Алешандре де Мораес разреши вчера разследване на организираните действия в подкрепа на военен преврат и свалянето на представителната демокрация, поискано от главния прокурор предния ден. Това съобщиха във вторник медиите в страната.

Става въпрос за неделните митинги, участниците в които поискаха закриването на демократични институции като Националния конгрес и ФВС. В своето решение съдията се съгласи с доводите на прокуратурата, като окачестви като „явни“ фактите за нарушенията. „Изключително важно е да се провери наличието на организатори, схеми за финансиране на демонстрациите срещу демокрацията, както и масовото изпращане на съобщения, съдържащи елементи на опит за покушение на републиканска система“, гласи част от документа. Прокурорите смятат, че депутати от федералния парламент са участвали в организацията на митингите, поради което е необходимо разрешението на най-висшия съд за събиране на доказателства. Разследването ще бъде тайно.

При една от тези акции, проведена в столицата пред сградата на Генералния щаб на сухопътните сили на страната, е участвал и бразилският президент Жаир Болсонаро. Кадрите от видеото, публикувано в профила му в социалните мрежи, показват как държавният глава е посрещнат от няколкостотин демонстранти. Много от протестиращите са развявали с национални знамена и са носили транспаранти, искащи „военна намеса под командването на Болсонаро“ за да се ограничат правомощията на парламента и ФВС (подобно на случилото се през годините на военната диктатура). Самият държавен глава не е споменат сред възможните организатори в петицията на прокурора. Президентът твърди, че речта му не е била насочена срещу други клонове на управлението, а самата акция е съвпаднала с Деня на сухопътните войски в неделя.

През последните седмици Болсонаро влезе в сблъсък с губернатори на щати, които наложиха карантина, определяйки мерките им като диктаторски. По-рано президентът, който беше без маска и ръкавици на събитието, е казвал, че коронавирусът не е по-страшен от грип. Той се обявява срещу мерките за ограничаване на вируса КОВИД-19 и дава приоритет на бизнеса през здравето.

В Бразилия броят на заразените с КОВИД-19 е над 38 000 души – най-голям в Латинска Америка. Жертвите в страната са над 2400.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar