Съдебното определение, което спря събарянето на незаконния строеж на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър“, бе отменено от Върховния административен съд. На 26 септември състав на ВАС с председател Галина Солакова прие, че заповед на главния архитект на София Здравко Здравков неправилно е била отхвърлена от Административния съд-София град (АССГ). С нея той даде срок от 60 дни, смятано от 16 юни 2021 г., за събаряне на строежа в Държавно ловно стопанство „Искър“. Вместо да изпълни заповедта на Здравков, фирмата-строител „Био Майнинг“ АД я обжалва в АССГ и тя бива отменена на 15 декември 2021 г. като „незаконосъобразна“.

На свой ред арх.Здравков обжалва съдебното решение, но искът му бе отхвърлен с мотива, че той не бил страна по това дело, макар то да е за неговата заповед. Така съдия Ева Пелова от АССГ на 5 април опази незаконния строеж, извършен през лятото на 2020 г. Сградата е със застроена площ от 1490 кв.м, висока 11 м, с покрит плувен басейн и с вътрешно разпределение с характеристиките на хотел.

„Био Майнинг“: Това е ремонт на стара работилница

Фирмата-инвеститор „Био Майнинг“ твърди, че строителството е законно, защото не било нов градеж, а ремонт на стара техническа работилница на същото място с площ 1340 кв.м. Затова нямало нужда от разрешение за строеж, нито от одобрени проекти. Снимки от преди началото на строежа обаче показват, че там е било гола поляна, и не е имало работилница.

Сега ВАС връща отново делото в АССГ за извършване на действия по касационната жалба на главния архитект на София Здравков. Тя оспорва решението на АССГ от 15 декември 2021 г., което отменя неговата заповед за събаряне на строежа.

Частната фирма има договор за дейност в ДЛС „Искър“ до 2031 г.

За незаконното строителство в ДЛС „Искър“ пръв сигнализира през август 2020 г. Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“. Тогава започнаха проверки, разпоредени от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерството на земеделието. Липсата на всякакви строителни книжа на обекта бе установено от инспектори на „Строителен контрол“- район „Панчарево“, на чиято територия е ДЛС „Искър“. На база техен протокол арх.Здравков разпореди доброволно премахване на построеното от „Био Майнинг“ на Румен Гайтански-Вълка.

Частната фирма има договор за съвместна дейност с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград, под чието ръководство е с ДЛС „Искър“ за срок от 15 години, подписан на 23 юни 2016 г. Под тази форма Гайтански-Вълка действа в държавното ловно стопанство, което е на източния бряг на язовир „Искър“. Според инвестиционната програма в договора са включени следните дейности:
– изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения;
– разработване и поддръжка на фуражна база;
– купуване на фураж за подхранване на дивеча;
– опазване и охрана на дивеча;
– купуване на жив дивеч за разселване;
– ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча и изграждане на волиери;
– предоставяне на движими дълготрайни материални активи за ползване от стопанството;
– изграждане, ремонт, поддържане и почистване на горски пътища;
– ремонт и поддържане на ловна база.

От одитен доклад на земеделското министерство, изпратен до Върховна административна прокуратура през август 2020 г., се разбира, че дружеството не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar