Върховният съд на Русия в четвъртък отхвърли жалбата на Алексей Навални срещу отказа на служителите в затвора да му дадат средства за писане, съобщи руският независим новинарски сайт „Медиазона“, цитиран от Ройтерс.

Навални, единственият опозиционен лидер, способен да изкара хиляди на улицата, излежава присъда от 11 и половина години затвор за измама и други обвинения, които според него са измислени, за да го накарат да млъкне.

В понеделник срещу него започна нов процес, който може да доведе до оставането му зад решетките още 20 години.

Известният противник на Кремъл излежава настоящата си присъда в затворнически лагер в Мелехово, село на около 235 км източно от Москва. Той той често е поставян в карцер заради предполагаеми нарушения на правилата на затвора, като например неизпълнение на задълженията си.

Въпреки това Навални продължава да оспорва режима в затвора.

В жалбата му, гледана в четвъртък във Върховния съд, той казва, че властите нямат право да му отказват писалката и хартията, които се предоставят на всички затворници, само защото е бил в наказателна килия без маса или защото в затворническия му график няма място за писане.

„Искам кенгуру“: Навални разказа как се е подигравал с тъмничарите си

„Не искам допълнителна храна, не искам коледна елха да ми бъде поставена в килията… говорим за основното човешко право да имаш химикал в килията и лист хартия, за да напишеш писмо или (жалба) до съда“, каза Навални на съдията, цитиран от „Медиазона“.

„За да ми извадят кутия кафе от нещата и да я донесат в килията, трябва да напиша молба“, добавя той.

Не се съобщават мотивите на съда за отказа.

Жалбата на Навални премина през редица по-долни съдебни инстанции, преди да бъде окончателно отхвърлена от Върховния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar