Върховният съд на Испания се противопостави на помилването на 12-те сепаратистки лидери, получили присъди до 13 години за участието им в провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния на 1 октомври 2017 г.

По време на парламентарния контрол, депутатите се разделиха на две, подкрепяйки и категорично отхвърляйки възможността за помилване, а премиерът Педро Санчес каза, че правителството „ще вземе решение в полза на съвместното съществуване между всички испанци“.

В доклада на съдиите, който е препоръчителен, а не задължителен за изпълнителната власт, се посочва, че при осъдените няма и „най-малко доказателство за покаяние“. Напротив, в публичните си речи, те изразяват воля да продължат борбата за независимост на Каталуния и искат провеждането на втори референдум.

Според съдиите това ще доведе до мобилизация на граждани, които няма да спазват испанските закони и да зачитат държавния глава.

От своя страна новият премиер на Каталуния Пере Арагонес каза, че „помилванията ще бъдат добра новина, която ще облекчи болката на политическите затворници и техните семейства“.

След среща между Арагонес и Санчес, испанският премиер увери, че решението ще бъде взето въз основа на „конституционните“ ценности на „съгласие“, „диалог“ и „разбирателство“, а не на „отмъщение“. Това ще стане след проучване на становищата на Върховния съд и Прокуратурата.

Последната се произнесе отрицателно още през декември миналата година, като подчерта „огромната тежест“ на престъпленията. Според прокурорите помилванията не могат да се използват „като политическа обменна валута“ за „получаване на парламентарна подкрепа“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar