Върховният съд на Израел отхвърли ключов елемент от спорната съдебна реформа на правителството, които които намаляват правомощията на съдебната власт и предизвикаха масови протести, предаде АФП.

В изявление на Върховния съд се казва, че 8 от 15-те съдии са се произнесли срещу поправката, приета от парламента през юли, с която се премахва клаузата за „обоснованост“, използвана от съда за отмяна на правителствени решения, които се считат за противоконституционни.

„Това се дължи на сериозното и безпрецедентно увреждане на основните характеристики на държавата Израел като демократична държава“, се казва в изявлението.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху твърди, че мащабният пакет от съдебни реформи, представен преди една година, е необходим за възстановяване на баланса между правомощията на съдиите и политиците.

Неговите критици обаче предупреждават, че многостранният пакет проправя пътя към авторитарно управление и може да бъде използван от Нетаняху за отменяне на евентуални присъди срещу него – обвинение, което премиерът отрича.

Министърът на правосъдието Ярив Левин упрекна съдиите, че са „взели в ръцете си всички правомощия, които в един демократичен режим са балансирано разпределени между трите власти“.

Левин, архитектът на реформата на съдебната система, заяви в Telegram, че решението „отнема гласа на милиони граждани“.

Десетки хиляди демонстранти се събираха ежеседмично срещу правителствените реформи, като протестите бяха прекратени поради избухването на войната между Израел и Хамас през октомври.

Поправката за „разумността“, единствената част от пакета за правна реформа, която влезе в сила, беше и една от най-спорните му стъпки, тъй като имаше за цел да ограничи съдебния надзор над правителството.

Когато през юли съюзниците на Нетаняху гласуваха за отпадане на клаузата за обоснованост, опозиционните депутати излязоха от залата, крещейки „срам“.

Законът е цитиран само в няколко съдебни решения, включително в едно високопрофилно решение от миналата година, което забрани на съюзник на Нетаняху да работи в кабинета заради предишна присъда за укриване на данъци./БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar