Административен съдия, избран с конкурс, ще бъде командирован за една година в Страсбург и Люксембург, където „текущо“ да наблюдава практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС) и Общия съд (Люксембург), както и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Преди десет дни председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е подписал заповед, с която еднолично определя правилата за провеждане на конкурс за избор на съдия между всички административни съдии в страната. Този съдия ще бъде командирован в Страсбург и Люксембург с основно задължение да разказва на колегите си за делата и решенията на трите съдилища, въпреки че цялата информация по тях се публикува на сайтовете им и всеки съдия не само може, но е и задължен да се запознава с тях. В длъжностната характеристика на новия съдийски аташе към съдилищата в Люксембург и Страсбург е записано също така, че той ще посещава конференции, семинари и други мероприятия, свързани с тяхната дейност, даже ще подбира интересни статии и издания. Председателят на ВАС има два месеца за насрочване на конкурса.

Уникалната позиция на кореспондент на съда

Новата позиция съдия – наблюдател в европейските съдилища в Страсбург и Люксембург, е уникална не само за България, но и за останалите държави – членки на Съвета на Европа и ЕС. През юни 2018 г. в опит да защити това предложение по време на обсъжданията в правната комисия тогавашният й председател Данаил Кирилов заяви, че това ще бъде „кореспондент“ на ВАС и Националния институт по правосъдие в европейските съдилища. Неофициално съдии коментираха още тогава, че това ще е класическа синекура за избран човек, която ще позволи да му се плаща освен заплата и командировъчни до Франция и Люксембург, за да прави на място това, което всички български съдии са длъжни да правят, а именно да четат решенията на европейските съдилища.

Идеята за новата кореспондентска позиция бе въведена с промени в съдебния закон през септември 2018 г., направени през преходни разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс, които пък формално бяха предложени от депутата от ДПС Хамид Хамид чак по време на второто четене на текстовете в правната комисия. Затова по тях нямаше обществено обсъждане и те станаха известни чак постфактум при гласуването на закона в пленарна зала. Идеята обаче очевидно е на председателя на ВАС Георги Чолаков, който я защити пред правната комисия и даже изрично заяви, че е заложил това в своята концепция, когато се е кандидатирал да оглави съда. Според Чолаков това ще е една полезна възможност, която ще помогне да се избегнат осъжданията на държавата в европейските съдилища и плащанията на обезщетения.

„Смятам, че това е необходимо и полезно за Върховния административен съд като възможност. Доколко това е финансово целесъобразно или не, има си съответните органи, които ще го кажат като решение, но това няма да бъде командироване за цяла година непрекъснато, мисля. Съответно то ще бъде евентуално в рамките на един месец за по две седмици – всеки месец по две седмици да има представител на нашия съд в тези институции. Това съм го предвидил и заложил още в своята концепция, когато кандидатствах за председател на Върховния административен съд“, каза тогава Чолаков.

Командированият периодично ще изпраща систематизирана информация до ВАС и до административните съдилища, като подбира интересни решения, подходящи статии и издания, свързани с административното правораздаване, пише в закона. Също така ще „изпраща информация на Националния институт на правосъдието за подходящи мероприятия, свързани с прилагането на европейското право и относими към административното правораздаване, и съдейства за организирането на подходящи обучения на административните съдии от България, когато в организирането им участват Съдът на Европейския съюз, Общият съд на Европейския съюз и Европейският съд по правата на човека.“

Правилата

Така в закона бе записано, че след конкурс по приети от него правила председателят на ВАС може да командирова за срок от една година съдия от Върховния административен съд или от административните съдилища, който текущо да наблюдава и практиката на Съда на Европейския съюз, на Общия съд на Европейския съюз и на Европейския съд по правата на човека. Единственото допълнително изискване е да се вземе становище от директора на Националния институт на правосъдието. В утвърдените от Чолаков правила са посочени и изисквания към кандидатите за новата длъжност, които чувствително стесняват кръга от възможни участници, освен че дават възможност и за субективна оценка. От кандидатите се изисква:

  • да имат поне 10 години стаж като административен съдия и 20 години общ юридически стаж;
  • да владеят писмено и говоримо английски и френски език;
  • да са участвали в международни семинари, конференции и обучения през последните пет години;
  • да притежават отлични комуникативни умения.

Конкурсът ще се провежда от комисия в състав от трима до петима души, определени със заповед на председателя на ВАС. Пред „Капитал“ съдии от ВАС спрягат като най-вероятен избор за този пост една от двете съдийки от ВАС, които са бивш и настоящ ад хок съдия в Европейския съд – Таня Куцарова и Мира Райчева.

Преговори

Командироването е за сметка на бюджета на съдебната власт. Любопитното е, че на практика с новата разпоредба на чл. 123а от съдебния закон, приета през 2018 г., българският парламент задължи с правна норма съдилищата в Страсбург и в Люксембург да осигурят на командирования български съдия възможност за текущо наблюдение на практика, както и „достъп до дела, участие и посещение на конференции, семинари и други мероприятия, свързани с дейността на тези съдилища и с прилагането на правото на ЕС в областта на административното правораздаване„.

Още по време на обсъждането в правната комисия през 2018 г. бе зададен въпросът как точно ще се осигури специалният статут на кореспондент наблюдател на българския съдия в съдилищата в Люксембург и в Страсбург. Въпросите бяха бързо парирани с агресивната реакция на Данаил Кирилов и Хамид Хамид, които запитаха трябва ли България да оттегли своите представители в куп международни органи – ПАСЕ към Съвета на Европа, Венецианската комисия, органи на ООН и др. Така на практика този въпрос остана без отговор.

Тази седмица обаче председателят на ВАС Георги Чолаков заедно с председателя на Конституционния съд Борис Велчев пътуват до Люксембург на посещение при председателя на СЕС Кен Ленартс. На въпрос на „Капитал“ от ВАС заявиха, че посещението е планирано още през есента на м.г. и няма нищо общо с предстоящото назначение. По информация на „Капитал“ обаче една от темите на разговор ще е позицията на българския кореспондент съдия в Люксембург. „Капитал“ научи също така, че се планира и посещение в Страсбург и разговор на най-високо ниво в ЕСПЧ по същата тема.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar