Бивш магистрат от Върховния съд на Венецуела, избяга в Съединените щати, откъдето настоя президентът Николас Мадуро да не поема новия мандат на 10 януари, след като не е бил избран чрез свободен вот от народа, съобщи Ройтерс.

Кристиан Серпа, който е бил член на Върховния съд, изостави поста си насред растящия международен натиск срещу Мадуро, дни преди той да встъпи в длъжност за втори мандат след проведените избори, определени от редица страни като „фарс“.

„Заедно със семейството си реших да напусна Венецуела, за да се разгранича от правителството на Николас Мадуро“, заяви Серпа в интервю за канал EVTV.

„Смятам, че президентът не заслужава втора възможност, тъй като изборите, които се предполага, че той спечели, не бяха свободни, нито конкурентни.“, допълни бившият магистрат.

В петък венецуелското правителство реши, че на 10 януари Мадуро ще встъпи в длъжност пред Върховния съд, а не в Конгреса. Серпа също трябваше да участва в церемонията.

В неделя съдът съобщи в социалните мрежи, че Серпа, когото посочи като бивш магистрат, е разследван от 2018 г. за „сексуален тормоз и психологическо насилие“.

От своя страна бившият магистрат заяви, че не е сигнализирал за нередностите на изборите през май миналата година от страх, че ще бъде пратен в затвора. По тази причина го направил едва след като напуснал Венецуела със семейството си.

Серпа е вторият магистрат, който бяга в Съединените щати.

През 2012 г. същото стори и бившият съдия Еладио Апонте. Тогава Апонте упрекна правителството на покойния президент Уго Чавес в манипулиране на съдебните решения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar