Апелативният съд в Пловдив отмени предсрочно условното освобождаване на сочения за фалшификатор № 1 на евро Петър Павлов – Растера. На 24 октомври 2016г. той бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор, която присъда влязла в сила на 18 септември 2018г. Два дни по-късно Растера е влязъл в затвора в Пловдив, където веднага е изявил желание да работи.

След няма и три месеца той поискал от съда да бъде пуснат предсрочно. На първа инстанция молбата му била удовлетворена, но няколко дни по-късно апелативният съд порязал мераците му да излезе на свобода по-рано.

„От постъпването в пенитенциарното заведение до депозиране на молбата за условно предсрочно освобождаване на 10.12.2018 г. са изминали по-малко от три месеца. Според настоящият съдебен състав това време е изключително недостатъчно, за да се направи обективна преценка досежно наличието на второто кумулативно изискване по чл. 70 ал.1 НПК, а именно лишеният от свобода да е дал доказателства за своето поправяне“, се аргументира председателят на състава Христо Крачолов.

Името на Растера нашумя преди няколко години, когато за първи път в пловдивско бяха заловени фалшиви банкноти с изключително високо качество.

Павлов получи 2г. и 8 м. затвор, а заедно с него присъда от 4 години отнесе и Румен Николов, който се опитал да продаде ментетата на полицай под прикритие. Растера обаче отнесе присъдата не заради това, че е фалшифицирал парите, а защото е пазил предмети, материали и елементи за фалшифициране банкноти с номинал от 500 евро, както и едно фолио с 2 броя холограмни знаци, представляващи два неистински дифракционни оптически вариращи елемента за банкноти с номинал 500 евро. След осъждането при операция „Еврото“, името на Растера бе свързвано с друг голям удар на полицията. В края на 2016г. бяха открити 12 млн. евро на дъното на язовир „Мечка“, а двама от задържаните сключиха споразумение с прокуратурата. Тогава се смяташе, че парите менте са отпечатани в печатницата на Растера.

Отмененото предсрочно освобождаване на Растера е станало след протест на окръжната прокуратура в Пловдив и определението на апелативния съд е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar