Разследван за подкуп преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив бе възстановен от съда на работното му място. Проф. д-р инж. Симеон Василев, който е ръководител катедра „Техническа механика и машинознание“ в университета може отново да започне да преподава, тъй като решението на апелативния съд е окончателно.

Той и колегата му д-р инж. Николай Банков, който е ръководител катедра „Електротехника и електроника“ бяха закопчани на 15 май м.г., след като студенти се жалвали, че им искат по 300 лева за тройки на изпит. Разследването срещу проф. Василев е на финална фаза и материалите са били предявени на обвиняемия, става ясно от определението на апелативния съд в Пловдив. Именно заради това, че в хода на досъдебното производство са били разпитани всички свидетели, сред които студенти и колеги на проф. Василев, съдът е счел, че няма опасност обвиняемият да им повлияе.

„Аз работя с 3 групи хора – студентите, които предстои да изпитам – тези на които преподавам, тези които са си взели вече изпитите и не зависят от мен. Третата група са колеги и служители в университета. Бих могъл да влияя само на групата студенти, на които предстои изпит. Аз в момента не преподавам. При положение, че ме върнат на работа, ще изпитвам студенти чак другата година. Нямам никакво влияние над завършилите. Ако бях решил да влияя на колеги, ще ги срещна някъде и пак ще им повлияя, защото ги познавам от 20-30 години“, казва пред съда проф. Василев. Според председателя на съдебния състав Георги Чамбов реалната опасност обвиняемият Василев да попречи на разследването, ако бъде възстановен на работа, е отпаднала. „Ако такива данни се установят в хода на съдебния процес, съдът разполага с възможността по ал. 6 на чл. 69 от НПК отново да приложи тази мярка спрямо Василев“, се казва в съдебното определение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar