53-годишният мъж е лидер на банда за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа

Преди 2 г. ГДБОП го търси в къщата му, но той успява да избяга

Българинът Николай Куркучев е един от 10-те най-издирвани престъпници в Испания, обяви в понеделник местната полиция.

53-годишният мъж се издирва като лидер на международна група за трафик на наркотици от Южна Америка до Европа.

„Този човек е въоръжен и много опасен“, предупреждават властите в Мадрид. Описват го като светъл тип, със сини очи и много татуировки. Куркучев е разследван за трафик на кокаин. Стоката пътувала до Европа в морски контейнери под прикритието на търговски сделки.

От полицията в Испания посочват, че групата е била перфектно организирана, а в нея участвали българи, испанци и колумбийци.

Българите

отговаряли за

посрещането на

контейнерите, в

които има кокаин

След разтоварването стоката била разпределяна за цяла Европа.

По описанието на престъпната дейност Куркучев се доближава до Евелин Банев-Брендо, който също е работил на територията на Испания в периода 2000 – 2005 г. Брендо също се издирва, въпреки че миналата година го заловиха в Украйна.

Николай Куркучев е доста известен в Поморие, макар че поне от година-две никой не го е виждал и не е чувал за него. Местни свързват името му с трафик на наркотици, но не вътрешен, а международен. Съученик на Куркуча, както го наричат в Поморие, си спомня, че още от малък Николай ходел по ръба на закона. Първо започнал с кражби, а щом станало напечено около врата му, избягал в Испания. Именно там се предполага, че се е забъркал в международен наркотрафик заедно с други българи, испанци и колумбийци. Преди 4-5 години помориецът се завърнал и започнал строителен бизнес, дори построил няколко сгради в Поморие, най-вероятно за да изпере парите от дрогата. Преди 2 години обаче българските власти получили европейска заповед за ареста му по искане на Испания.

На 7 март

столични и

бургаски

антимафиоти

атакуваха

дома му

в Поморие, но Куркуча успял да се измъкне и да напусне страната. Оттогава дори и най-близките му нямат представа къде се е покрил. Говори се, че през 90-те години помориецът е гравитирал около Димо Димитров-Дими от Добрич. Дими участвал в международен канал за кокаин от Колумбия, като контролирал около 60-70 мулета. Те пренасяли стоката през границата, гълтайки пакетчетата с дрога, разказват отлично осведомени. Според слуховете Димо от Добрич станал толкова мощен играч, че се превърнал в заплаха за самите колумбийци и бил убит преди петнайсетина години.

Според запознати Николай Куркучев е бил сред поморийските автоджамбази от близкото минало, а след като заминава в Испания, се хваща с дрога. Попада в полезрението на испанските власти, когато е задържана голяма пратка кокаин, укрит в самите картонени опаковки на стока, превозвана легално, разкриха източници на „24 часа“.

У нас също имаше подобен случай. В началото на януари ГДБОП разкри два камиона в София, натоварени с плодове, а в кашоните имаше импрегниран половин тон кокаин. Бяха арестувани двама души, собственици на фирмите вносители, и мъж, който помагал с оформянето на документите по вноса. Месец след акцията в София ГДБОП влезе в къщата на Николай Куркучев в Поморие, но не е ясно дали има връзка със заловената дрога в кашоните.

В Поморие се говори, че

когато разбрал

за европейската

заповед за

задържане,

Куркучев избягал

в Унгария,

а оттам се прехвърлил в Южна Африка.

По време на легалния си период Николай Куркучев участва в управлението на две фирми – H&A, регистрирана в Поморие, с капитал 5000 лв. и двама служители. Другата му компания е „СТ-ЕВ Билдинг“ ООД, регистрирана е на ул. „Златен рог“ в Ямбол. Тя също има двама служители и 5000 лв. капитал. Според справка в Търговския регистър първата фирма е с прекратена дейност. По-интересна е „СТ-ЕВ Билдинг“ ООД. Тя се занимава със строителство, а съдружници на Куркучев в нея са Стефан Иванов Георгиев и Венцислав Желев Вардунски. В началото на януари 2022 г. обаче като съсобственици са заличени Куркучев и Вардунски, а Стефан Георгиев става едноличен собственик на фирмата.

Кампанията на испанската полиция за залавянето на най-опасните престъпници в страната е с призив за съдействие от гражданите.

Компания на Николай Куркучев пряват опасни бандити, издирвани и обвинени за тежки престъпления. Сред тях има и две жени.

30-годишната Луис Мартинес Калеха се издирва за няколко брутални грабежа. Испанката е родена в Мадрид, висока е 168 см, има белег на устата и татуировки на двете ръце. Описват я като изключително агресивна. Вероятно се крие в Испания, Португалия, Мароко, Франция или Андора. Другата дама от списъка е 37-годишната Вивиана Гутиерес. Много слаба и бяла, със зелени очи. Гутиерес е трафикант на хора. Набира момичета от родината си с обещание за работа в Европа срещу 1500 евро. След това ги принуждавала да проституират.

45-годишният Норберт Колер от Чехия също е издирван за трафик на дрога. За разлика от българина той се занимавал и с отвличания. Спирал коли на пътя, представяйки се за полицай, вкарвал хората насила в микробус и ги заключвал във ваканционна къща. Там ги измъчвал, докато не му дадат ключове и кодове от сейфовете на домовете си, пари, дебитни и кредитни карти с пинкодовете и бижута.

Британецът Дерек Фъргюсън е един от най-колоритните бандити, които издирва Испания. През 2007 г. убива мъж на паркинг. Известен е с това, че част от ухото му липсва и се дегизира с различни аксесоари, включително перуки. Висок е едва 155 см и също като останалите е въоръжен и опасен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar