Русенският окръжен съд оправда в понеделник 70-годишен мъж, обвинен за убийството на крадец, когото заварил в лозето си край град Бяла.

Трагичният инцидент е от края на август м.г., когато подсъдимият Петко И. Отишъл в лозето си, където заварил двама непознати да товарят част от продукцията му в колата си.

Един от непознатите мъже тръгнал към собственика на лозето, който междувременно извадил пушка от автомобила си и прострелял почти от упор крадеца. Веднага откарал ранения в болницата, но той починал. След това се предал в полицията.

Впоследствие Петко И. Бе обвинен за умишлено убийство и незаконно притежание на оръжие. Прокуратурата твърдеше по време на делото, че липсват данни подсъдимият да е бил нападнат от крадците в лозето му. Затова и държавното обвинение поиска възрастният мъж да получи 5-годишна ефективна присъда.

Окръжният съд в Русе обаче го оправда по обвинението му за убийство, постановявайки единствено 2-годишна условна присъда за притежание на незаконно оръжие, тъй като пушката му не била регистрирана.

Защитата пледираше Петко И. Да бъде изцяло оправдан, позовавайки се на мнението на вещо лице по делото, според което пушката вероятно е произведена в началото на 20 век, т.е. след 1900 г., но моделът бил отпреди 1900 г. – френско-белгийски образец, като точната дата не може да се установи. По закона огнестрелните оръжия, произведени преди 1900 г. не подлежат на регистрация.

„На този етап съм доволен от присъдата. Съдът прие, че той е действал в условията на неизбежна отбрана“, коментира след делото адвокат Людмил Павлов, защитник на подсъдимия Петко И.

По думите на юриста присъдата ще послужи като ясен сигнал, че никой не може да влиза без разрешение в чужд дом или имот. Решението на Русенския окръжен съд обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar