Други 231 чакат тълкувателно решение от Върховния касационен съд

Предстои възобновяването в Хасково на 85 спрени дела, заведени от служители на МВР за неизплатени възнаграждения от извънреден труд и нощни дежурства. Някои от тях това вече са насрочени след решение Съда на ЕС в Люксембург. По още 231 такива казуса на полицаи, граничари и пожарникари се чака тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това стана ясно днес при представянето пред медиите на отчетния доклад на Окръжния съд за 2021 г.

„За миналата година в Окръжен съд-Хасково има ръст на делата и това се отнася в голямата си част за наказателните от общ характер“, съобщи административният ръководител Миглена Тянкова.

През 2020 г. постъпилите преписки за престъпления били 692, за миналата е 747. Делата за разглеждане са били съответно 753 срещу 840 през 2021 г., Броят на свършените дела от 660 през 2020 г. се е увеличил на 773 – през 12-те месеца на м.г.

В същото време се наблюдава трайна тенденция за намаляване на исканията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). От постъпилите през годината 105 искания за СРС са удовлетворени 91, сочи отчетът. За сравнение, през 2011 г. те са били 633, като тогава е нямало постановен нито един отказ.

Съдия Тянкова, заместниците й Милена Дечева и Милена Петева коментираха, че Хасковският съдебен район е значително натоварен, а и пандемичната обстановка допълнително затруднила работата през 2021 година. Магистратите прогнозираха още, че общата натовареност на магистратите може да се увеличи още след приетото на първо четене в парламента закриване на специализираните наказателни съд и прокуратура, предвид особеностите на региона. „Проблемът с кадровата обезпеченост също голям“, съобщи още председателят на Хасковския окръжен съд.

Докладът за периода бе приет на Общо събрание в петък, в присъствието на председателя на ВКС Галина Захарова. Председателят на Апелативен съд–Пловдив Магдалина Иванова е обявила на обсъждането, че Хасково е най-организираният район.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar