Дали големите маймуни да имат специален юридически статут. Кампания в тази насока водят френски юристи, политици и творци. Те искат да променят границите на френското право, за да осигурят по-добра защита на тези примати, които са на път да изчезнат. За целта те защитават идеята за въвеждане на понятието „нечовешки вид“, предаде Франс прес.

Ситуацията с големите маймуни в дивата природа е обезпокояваща. Два вида горили и два вида орангутани са на ръба на изчезването, според последната оценка на Международния съюз за опазване на околната среда. Шимпанзето и бонобото са смятани за застрашени от опасност от изчезване. Трети вид орангутани, наброяващ 800 индивида и открит неотдавна, е застрашен от проект на водноелектрическа централа, предупреждават учени и неправителствени организации, предаде БТА.

През април актрисата Натали Бай, специалистката по приматите Сабрина Криеф, бившата шефка на най-голямата предприемаческа мрежа във Франция Лоранс Паризо и общинският съветник Уан Верлинг отправиха призив за спасяването на тези животни. Сред възможните решения те споменаха установяването на ново законодателство за животните и по-специално по-отношение на големите маймуни.

Френското гражданско право различава две юридически категории – хора и имущество. Дълго време възприемани като движимо имущество, домашните животни или животните в плен са признати от 2015 г. в гражданския кодекс като „живи същества, притежаващи чувствителност“. Но по отношение на законите за тяхната защита те попадат в „режима на имуществото“.

Защитниците на животните не са доволни от тази ситуация. Според приматоложката Сабрина Криеф „една голяма маймуна има памет за онова, което се е случило, тя е емпатична, тя има изключително нужда от социален живот“. Според нея когато тези животни са показвани по телевизията или в цирка това е против техните потребности и насърчава бракониерството с цел тяхното взимане в плен.

Според преподавателя по право Жан-Пиер Маргено за защита на приматите в плен е най-добре те да бъдат поставени в категорията на хората. Това не означава те да бъдат поставени на едно ниво с човешките същества или да им се признаят същите права, а да се почерпи вдъхновение от понатието за юридическите лица. Юридически лица са асоциациите, фондациите и др. Целта е да се обмисли подобен статут във връзка с видовете. Идеята има противници, според които и дума не може да става в правото да се доближават хората и животните. Според други противници на идеята не може да се предоставя подобен статут само на големите примати.

Идеята не е само френска. Австралийският философ Питър Синджър заедно с италианската си колежка Паола Кавалиери създадоха така наречения „Проект за големите маймуни“, за да поискат за този вид животни правото на живот, на свобода и на забрана за мъчение. В САЩ адвокатът Стивън Уайз от години се бори за признаването на шимпанзетата за хора, но досега усилията му са напразни.

В Аржентина трибуналът в Мендоса предостави на женско шимпанзе правото да не бъде затваряно без съдебно решение. Така маймуната Сесилия напусна миналата година клетката си в местния зоопарк и отиде да живее в център за големи примати в Сорокаба в Бразилия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar