Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби с 3000 лв. БНТ заради програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и показания от него среден пръст в ефира на предаването „Още от деня“, съобщи вчера членът на СЕМ Иво Атанасов. Решението е взето единодушно с гласовете на присъствалите на заседанието четирима членове на СЕМ. Санкцията е за нарушаване на Закона за радио и телевизия в частта за неспазване на „добрите нрави“. Глобата за подобно нарушение може да е от 3000 до 15 000 лв.

Абсурдното е, че присъдената санкция няма да бъде платена лично от програмния директор, а от бюджета на телевизията. Тя се финансира изцяло от държавата и на практика за глобата ще се бръкнат всички данъкоплатци.В началото на февруари водещият на „Още от деня“ показа два пъти неприличния жест, говорейки за участниците в протестите срещу презастрояването на Пирин. По-късно шефът на БНТ Константин Каменаров излезе с декларация, че телевизията не толерира подобно поведение. Каменаров заяви още, че Кошлуков ще се извини и ще бъде наказан, без обаче да уточни как точно. Вчера Иво Атанасов коментира, че решението на СЕМ се е забавило толкова, защото регулаторът е трябвало да спази всички предвидени процедури.

„Има законова процедура, която трябва да се извърви. Извършва се наблюдение, съставя се акт за установяване на административно нарушение, поканва се в определен срок доставчикът (телевизията – б.а.) да го подпише, той го подписва с възражения, които представя писмено в посочения от закона срок, после актът се внася за разглеждане на заседание на СЕМ и се превръща в наказателно постановление, ако събере поне три гласа от общо петима членове“, коментира той във „Фейсбук“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar