Картите за самоличност на гражданите на страните от Европейския съюз ще трябва да съдържат и цифрови изображения на пръстовите отпечатъци на собственика. Това е предложението на Европейската комисия от вторник като мярка за борба с фалшифицираните документи, използвани от престъпници и екстремисти.

„Ройтерс“ коментира, че инициативата вероятно ще разбуни духовете в страни като Германия, където отношението към личните данни е особено чувствителна тема.

Комисията иска да се прекрати издаването на документи за самоличност на хартиен носител, защото те се подправят значително по-лесно и могат да се използват за незаконно влизане в ЕС. Но предложението не задължава никоя държава да въвежда карти за самоличност, а само засяга онези от тях, които направят този избор. За тях инициативата е на личната карта да има две снимки – на лицето и на два пръстови отпечатъка.

Ако предложението бъде одобрено, старите лични карти трябва да станат невалидни след 5 години. За картите, които не съдържат чип за електронно разчитане, срокът е още по-кратък – 2 години. Личните карти по новия стандарт ще са с 10-годишен срок на валидност.

Еврокомисията смята, че в момента около 80 милиона европейци имат лични карти без биометрични данни и без чип. Всички страни от ЕС с изключение на Великобритания, Ирландия и Дания, издават такива карти. В Австрия и Швеция гражданите могат да изберат дали да им бъде издадена такава карта. От 2009г. в ЕС се изисква паспортите да съдържат биометрични данни, но мярката още не е въведена повсеместно.

В някои страни като Германия може да се избере дали личната карта да съдържа пръстови отпечатъци. В Испания новите карти задължително включват тази информация.

Предложението на Европейската комисия предстои да бъде подложено на дебат и гласуване от Европейския парламент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar