Бюлетината готова на 1 септември, до две седмици след това се подават заявления за подвижни секции

Имената на всички кандидати за депутати ще станат ясни на 30 август. Това е последният срок, в който номинациите за изборите на 2 октомври може да бъдат внесени в избирателните комисии. Датата става ясна от приетата от Централната избирателна комисия (ЦИК) официална хронограма.

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще е в последния ден на август

Партиите и коалициите ще подават заявления за регистрация за вота до 17 часа на 17 август. За инициативните комитети срокът е с пет дни по-дълъг, а списъкът с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат, трябва да бъде предаден до 30 август.

До 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на районните избирателни комисии (РИК). По закон в тях могат да участват представители на партиите и коалициите от 47-ото народно събрание, но и други политически субекти.

РИК ще започнат да работят от 13 август. Всяка парламентарна партия има право на поне един член в комисията, а нейният шеф, заместникът му и секретарят трябва да са от различни политически формации. При липса на консенсус, окончателното решение за състава на РИК отново ще идва от ЦИК.

В големите избирателни райони, които разпределят 10 и повече мандати, членовете на РИК ще са 17. В тези, които разпределят до 9 депутатски мандата, районната комисия ще е от 13 души.

До тази неделя ЦИК трябва да е готова с утвърждаването на изборните книжа и да официализира реда за гласуване с машините. Окончателната визия на бюлетината ще е ясна на 1 септември.

След провалените опити на ГЕРБ и БСП да върнат хартиените бюлетини ,остава вариантът във всяка секция с повече от 300 избиратели да се гласува с машини.

Хартиеният вот ще е възможен в малките секции

Според Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК парламентарните избори вече са доста рутинни, тъй като това ще са третите в този вид. Не очакваме никакви изненади и проблеми от страна на организацията на вота, обясни тя пред Нова нюз. И бе категорична, че отишлият си парламент е вложил сериозна енергия, за да се подкопае доверието към машинното гласуване. „Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на конкретно проучване. Точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват да оправдават собствените си слаби резултати с начина на гласуване“, добави тя.

Дечева изрази надежда „бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното, да могат да гласуват“.

Повече яснота по броя на секциите в чужбина ще има на 10 септември.

Заявки за гласуване зад граница сънародниците ни могат да подават до 6 септември включително.

Секция се разкрива в посолство или консулство на България при не по-малко от 40 желаещи да пуснат бюлетина. По решение на шефовете на дипломатическите и консулските представителства все пак може да се отвори секция и на други места, те обаче трябва да изпратят такова искане до ЦИК 22 дни преди вота.

С последните изменения в Изборния кодекс секции се разкриват на места, където в последните 5 г. преди изборния ден е имало поне едно гласуване с не по-малко от 100 избиратели. Местата на секциите в чужбина ще са ясни на 10 септември.

През ноември 2021 г. зад граница можеше да се гласува в 68 държави и в 760 секции. Приблизителният брой на хората, които имаха право на глас, бе почти същият като на вота през юли, но и двоен на този от първото парламентарно гласуване през април – заради разширяването секциите в държави извън ЕС.

Избирателите с трайни увреждания могат да заявят подвижна урна за гласуване до 17 септември. Същият е крайният срок и за заявленията за гласуване по настоящ адрес.

И макар партиите сякаш да не са излизали от предизборната кампания, официалният старт на агитацията ще бъде даден на 2 септември.

След полунощ на 30 септември предизборните обещания ще бъдат санкционирани заради законоустановения ден за размисъл.

С по 15 лв. по-малко за шеф на СИК

Членовете ще взимат по 85 лв.

По 115 лв. ще получат председателите на секционните избирателни комисии. Това обаче е с 15 лв. по-малко от възнагражденията, които получиха на първия тур през ноември 2021 г. Причината е, че предстоящият вот е само парламентарен и не комбинира гласуване за президент.

По 100 лв. ще отидат при секретаря и зам.-шефа на секционна комисия, при тях намалението е с 20 лв., реши още Централната избирателна комисия (ЦИК). Възнаграждението за обикновени членове на СИК е 85 лв. вместо стоте, които им бяха дадени есента.

На 14 ноември СИК получиха и по 50% бонус за работа в извънредна епидемична обстановка. Такава добавка засега не е обявена. Допълнителни 15 лв. ще има и за изборите през октомври, за тези, които участват в получаването на изборните машини и книжа.

Председателите на РИК месечно ще взимат по 1150 лв., а заместникът и секретарят – по 1090 лв. Останалите им колеги в РИК ще получат по 1030 лв. Със 130 лв. отгоре ще взима районен председател, който отговаря за повече от 400 секции, а останалите членове – с по 120 лв. над тези в по-малките райони.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Johnson
Johnson
14 ноември 2023 7:18
Гост

Hey there! So, if you’re a fan of Lowes and reside in the good ol’ U.S. of A, here’s some exciting news for you. Lowes gives you an excellent chance to win a fantastic $500 coupon! All you’ve got to do is complete their survey at http://lowescomsurvey.org/. Oh, and by the way, this offer is exclusively for those loyal Lowes customers. So, if you’re one of them, don’t let this golden opportunity slip through your fingers! Just hop on over to their website and share your feedback. Who knows, you might be the lucky winner! Good luck!

hagadi6385
hagadi6385
14 февруари 2023 19:44
Гост

You have two options for getting your pay stubs if you’re a current or past Dollar General employee: either through the DGME paystub portal system, or by asking your store manager or HR Department for them. https://paystublogin.onl/dollar-general-pay-stub-login/