Значително се увеличава броят на шофьорите, седнали зад волана след употреба на наркотици. Това показват засилените полицейски проверки по пътищата в Пловдив и региона.

Все по-често обаче, водачите отказват да бъдат тествани на място, с технически средства за алкохол и наркотици. И в тези случаи, освен че отиват на кръвна проба, им се налага и глоба, която може да достигне до 2000 лева.

МВР залови нови 21 пияни и 17 дрогирани шофьори

В борбата с пияните и дрогирани шофьори в Пловдив са се включили допълнително 600 служители на полицията, които са преминали специално обучение.

„Всички служители от Охранителна полиция в ОД-Пловдив имат успешно положен изпит и правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Всички патрули и на районните управления и на пътна полиция разполагат както с алка тест дрегери, така и с „drug“ чекове, обясни комисар Костадин Костов – началник „Охранителна полиция“ при ОД МВР-Пловдив.

Така, за по-малко от две седмици, в Пловдив и региона са установени над 40 души, седнали зад волана под въздействието на алкохол и още 13 с дрога. Тревожната тенценция за увеличение на тези, които шофират след употреба на наркотици, отчитат и медиците, които взимат кръвните проби.

Симулация показва какво вижда водач, употребил голямо количество алкохол

„Доста са младежите, които, за да ги хванат при една регулярна проверка, значи те са имали някакви видими белези. И това са хора, които системно употребяват, за съжаление стават все повече и повече“, коментира д-р Кирил Атлиев – началник в Спешно отделение УМБАЛ „Св. Георги“.

БНТ: Повече от тези с алкохол ли?

Д-р Кирил Атлиев: Мога да кажа спокойно, че е така.

Над 9100 проверки от началото на спецакцията за шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Само в рамките на последната акция 9 души са отказали да бъдат тествани на пътя и са отишли на кръвна проба.

„Срокът е 45 минути – времевият интервал в рамките на града и 120 минути, когато е извън града“, обясни лекарят.

„На всяка една епруветка с кръвна проба се залепя холограмен стикер, който съответства по номер на талончето, което е издадено на съответния водач“, посочи комисар Костадин Костов.

БНТ: Не може да бъде сменена пробата?

Комисар Костов: Не може да бъде сменена, тъй като има и контролни проби

Засилените проверки за алкохол и наркотици продължават до края на месеца.

Репортер: Деница Торньова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mona
Mona
01 август 2023 20:26
Гост

CVS Pharmacy is a US-based drug store it provides quality medicines and health care products. Now CVS Pharmacy decided to conduct CVS Health Survey at the survey page https://www.cvshealthsurvey.blog/. If you have the previous purchase receipt from CVS Pharmacy, You will get a chance to win a $1000 reward.

liteblue
liteblue
23 юли 2022 12:02
Гост

This article is really amazing. Thanks for the sharing.
https://www.liteblue.world/