Всеки български гражданин до 40 г., който желае, ще може да служи във въоръжените сили на Българската армия до 6 месеца, решиха депутатите почти без дебати с промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Доброволната казарма се въвежда, за да се преодолее недокомплектът в армията, който в момента е над 5 хил. души.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души. Доброволците ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8,3 млн. лв. Пределната възраст за доброволния резерв за сержанти, старшини, офицерски кандидати и офицери се повишава от 55 на 60 години.

Обучението на ученици ще се осъществява в часа на класа, но не по-малко от общо 10 учебни часа. Студентите, които се обучават за „бакалавър“ и „магистър“, ще могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“.

Централното военно окръжие получи статут на самостоятелно юридическо лице. В Закона за военноинвалидите и военнопострадалите се добавя категорията „курсант“. Отчита се, че в хода на своята подготовка курсантите могат да получат наранявания или заболявания, които да ги доведат до състояние на инвалидност, но поради липсата на категорията „курсант“ досега те не попадаха в тази категория.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar