Това означава, че в близките дни бизнесменът и жена му ще бъдат върнати у нас, където ще бъдат съдени. Според правилата Баневи най-вероятно ще бъдат върнати у нас с граждански полет от Франция под конвой на българската съдебна охрана. У нас започна разследване срещу тях заради предполагаемо присвояване на пари от приватизирани предприятие, документни измами и т.н.

Обвиняемите имаха 3-дневен срок да обжалват решението, но са решили да не го правят. Следва процедура по тяхната екстрадиция, която ще се осъществи в следващите 10 дни. Още след обявяване на решението на Апелативния съд френският адвокат на фамилията заяви, че независимо от това, което ще решат, Баневи държат да се знае, че няма да опитат да се укрият от българските власти.

В България бизнесмените могат да бъдат съдени единствено по точките от двете европейски заповеди за арест, но не и за други провинения. Към момента Евгения и Николай Баневи се намират в арести – мъжки и женски. Тя в Марсилия, а той в Люин. Двамата бяха арестувани на 26 октомври на летището в Ница, на път за София, в присъствието на техните деца. Баневи са разследвани в България за източването на завод „Полимери“. Те ще отговарят пред Темида за приватизирането, източването и довеждането до фалит на завода. Разследващите имат данни и за източването от тях на други фирми. Преди два месеца в спецпрокуратурата получили сигнал от Главна дирекция „Национална полиция“, образувано е досъдебно производство. Делото е за престъпно сдружение в периода 2009 – 2018 г. Баневи са обвинени освен за сдружението и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за хазната е над 500 000 лв. съобщи един от наблюдаващите прокурори Мария Дойчева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar